Slobodno vreme > Gurmanlook

LEK NA KAŠIKU - MINESTRONE ČORBA Puna povrća, sitna a zasitna

Ova minestrone čorba je prava poslastica za sva godišnja doba, jednostavna i ukusna!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/08/2025 > 13:20

podeli vest:

LEK NA KAŠIKU - MINESTRONE ČORBA Puna povrća, sitna a zasitna
Foto: Shutterstock


Minestrone čorba je italijanski klasik koji u domaćoj kuhinji sve više dobija počasno mesto. Puna povrća, mirisna, bogata i jednostavna za pripremu, idealna je za letnje dane kad imamo obilje sezonskih namirnica – ali i za zimu, kad nam treba nešto da nas ugreje i okrepi.

Shutterstock

Upravo zato, donosimo vam recept za domaću verziju minestrone čorbe, onako kako bi je napravila svaka dobra domaćica – bez puno filozofije, a s puno ukusa.

Sastojci:

1 glavica crnog luka

2 šargarepe

2 stabljike celera

1 tikvica

2 krompira

100 g boranije ili zelenog pasulja

2 čena belog luka

2 paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza)

1 šolja kuvanog pasulja (ili iz konzerve)

1/2 šolje sitne testenine (npr. male školjkice ili makarone)

1 l povrtnog bujona ili vode

Maslinovo ulje

So, biber, suvi začin

Svež bosiljak ili peršun

Shutterstock

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, dodajte šargarepu i celer. Dinstajte par minuta dok povrće ne omekša.

Dodajte tikvicu i krompir iseckane na kockice, sitno seckan beli luk, pa sve kratko propržite.

Sipajte paradajz, pasulj i bujon. Pustite da provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte 15-20 minuta, dok povrće ne omekša.

Dodajte boraniju i sitnu testeninu. Kuvajte još 10-ak minuta, da se testenina skuva.

Na kraju začinite po ukusu, dodajte sveže seckan bosiljak ili peršun i ostavite da se odmori nekoliko minuta pre služenja.

Saveti domaćica:

Minestrone čorba trpi sve – možete dodati grašak, spanać, kukuruz, kelj… šta god imate pri ruci.

Testeninu možete zameniti pirinčem ili je uopšte izostaviti za laganiju varijantu.

Ako vam ostane, čorba je sutradan još ukusnija – čuvajte je u frižideru i samo podgrejte.

Mirisna, šarena, zasitna, a laka – minestrone čorba je pravi dokaz da najjednostavnija jela često imaju najbogatiji ukus. Servirajte je uz krišku domaćeg hleba i uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar