Slobodno vreme > Gurmanlook

MIRIS KOJI ZOVE NA RAKIJU I HLEB Ovako se kuva pravi slavonski fiš paprikaš – korak po korak!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

04/08/2025 > 07:25

podeli vest:

MIRIS KOJI ZOVE NA RAKIJU I HLEB Ovako se kuva pravi slavonski fiš paprikaš – korak po korak!
Foto: Shutterstock


Kad se iz dvorišta širi miris ribe, crnog luka i domaće mlevene paprike – zna se, neko sprema fiš paprikaš! Taj slavonski specijalitet nije samo jelo, to je ritual, druženje, priča za kazanom i riba koja se topi u ustima. Ako niste probali pravi domaći fiš, vreme je da se okušate – recept nije komplikovan, ali traži dušu i poštovanje tradicije.

Shutterstock

Šta vam je potrebno?

oko 1,5 kg sveže rečne ribe (šaran je klasik, može i som, kečiga ili kombinacija)

3–4 glavice crnog luka

2 kašike masti ili malo ulja

2 pune kašike kvalitetne mlevene slatke paprike

1 kašičica ljute paprike (ili po ukusu)

1 velika sveža paprika

2 čena belog luka

so, biber, po želji i malo suve začinske mešavine

1 veza peršuna

čašica belog vina (nije obavezno, ali prija)

Shutterstock

Kako se sprema?

Na masti se prodinsta sitno seckani crni luk dok ne postane staklast, a onda se dodaje mlevena paprika – pažljivo, da ne zagori jer zna da zagorčava sve! Odmah zatim sipa se voda (oko 2 litra) i ubacuju komadi očišćene i posoljene ribe. Dodaju se i seckana paprika, beli luk, po želji i malo vina.

Kuvanje ide polako, na tihoj vatri. Ne meša se varjačom, već se lonac ili kotlić povremeno promućka, kako se riba ne bi raspala. Fiš se kuva oko 45 minuta, dok riba ne postane mekana, a čorba gustа i mirisna.

Pred kraj kuvanja može se ubaciti i domaća rezanca ili pasuljasti rezanci ako volite da fiš bude “na kašiku”. Peršun sitno secka i dodaje na samom kraju.

Sitni trikovi iz slavonskih dvorišta

Kvalitet ribe je osnova – najbolji fiš se pravi od sveže, rečne ribe. Neki ga kuvaju i od više vrsta za puniji ukus.

Paprika je duša fiša – koristite domaću, mlevenu, intenzivne boje i mirisa.

Ne štedite na luku – što više, to bolje, jer on daje slatkoću.

Ne kuvajte na silu – fiš traži tiho krčkanje i pažnju.

Shutterstock

Kako se služi?

Fiš se servira vruć, uz parče hleba koji upije sve sokove i čašicu domaće rakije ili hladnog piva. Neki dodaju i malo kiselog povrća uz fiš, ali prava stvar je kad se okupite napolju, pod vinovom lozom, i podelite tanjir ovog slavonskog blaga.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar