Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJUKUSNIJE POHOVANE TIKVICE Samo dodajte ova dva sastojka i biće hrskave spolja, a sočne iznutra!

Pohovane tikvice su ukusan i sočan letnji hit, savršene za svaku priliku.

Izvor: K1info

05/08/2025 > 07:31

podeli vest:

NAJUKUSNIJE POHOVANE TIKVICE Samo dodajte ova dva sastojka i biće hrskave spolja, a sočne iznutra!
Foto: Freepik.com


Tikvice su pravo letnje blago lake, sočne i zahvalne za pripremu na bezbroj načina. Ali jedno jelo zauvek ostaje favorit na domaćoj trpezi – pohovane tikvice. Iako ste ih verovatno pravili na klasičan način, ovaj recept podiže sve na viši nivo – uz dodatak sira i grčkog jogurta, dobijate neodoljivo hrskavu i punu varijantu koju ćete praviti iznova.

Freepik.com

Sastojci:

2 sveže tikvice

100 g tvrdog sira (najbolje kačkavalj)

2 kašike grčkog jogurta

1 kašičica suvog peršuna

1 kašičica slatke paprike

3 jajeta

100 g prezli

50 g brašna

So i biber po ukusu

Ulje za prženje

Priprema:

Tikvice operite i isecite po dužini na kriške srednje debljine. Pospite ih solju i biberom, pa ostavite da odstoje 10–15 minuta kako bi pustile višak vode. Za to vreme umutite jaja i u njih dodajte rendani sir, grčki jogurt, peršun i slatku papriku – dobićete smesu bogatog ukusa koja daje posebnu aromu tikvicama.

U drugoj posudi pomešajte prezle i brašno. Tikvice osušite ubrusom, pa ih prvo uvaljajte u suvu smesu, a zatim u jaja sa sirom. Pržite ih na umerenoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskave sa spoljašnje strane, a mekane iznutra.

Shutterstock

Saveti:

Poslužite ih uz sos od pavlake i belog luka ili domaći ajvar.

Ako želite zdraviju varijantu, možete ih ispeći u rerni – ali u tom slučaju ih blago premažite uljem.

Ove tikvice nestaju sa stola brže nego što ste ih pripremili! Savršene su kao prilog, predjelo, ali i lagani letnji ručak. Isprobajte ovaj recept i uverite se zašto mnogi kažu da su – najbolje koje su ikada probali.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar