Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJMEKŠI KOLAČ OD BRESKVI I ŠLJIVA Letnji domaći slatkiš koji se topi u ustima

Ovaj letnji kolač od breskvi i šljiva savršena je poslastica za svaku priliku!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/08/2025 > 20:00

podeli vest:

NAJMEKŠI KOLAČ OD BRESKVI I ŠLJIVA Letnji domaći slatkiš koji se topi u ustima
Foto: Shutterstock


Kad stigne sezona breskvi i šljiva, domaćice znaju – vreme je za pravi letnji kolač! Sočan, mirisan, mekan i pun komadića svežeg voća, ovaj domaći kolač je kao stvoren za popodnevnu kafu u hladu, uz šolju domaćeg soka ili limunade.

I ne samo da je ukusan, već se pravi lako i brzo, bez puno filozofije – baš onako kako se nekad pravilo u kuhinjama naših baka.

Shutterstock

Sastojci:

3 jajeta

200 g šećera

1 vanilin šećer

1 čaša jogurta (180 ml)

100 ml ulja

300 g brašna

1 prašak za pecivo

Prstohvat soli

2–3 breskve

5–6 šljiva

Po želji: cimet, limunova korica

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane svetla i penasta.

Dodajte jogurt i ulje, pa polako umešajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli. Dobro sjedinite smesu.

Breskve i šljive operite, očistite od koštica i isecite na kockice. Ako volite, voće možete posuti sa malo cimeta i limunove korice za dodatnu aromu.

Sipajte polovinu smese u podmazan i pobrašnjen pleh (ili obložen papirom za pečenje), rasporedite polovinu voća, zatim dodajte ostatak smese i odozgo poređajte ostatak voća.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni, a čačkalica izađe suva.

Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu i služite.

Unsplash.com

Mali trik za dodatnu sočnost:

Ako volite da je kolač još bogatiji i "vlažniji", pre pečenja kašikom možete razvući malo džema od kajsije ili šljiva između slojeva – ukus će biti savršen!

Miris iz rerne će vas podsetiti na detinjstvo, a ukus će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ovaj domaći kolač od breskvi i šljiva je pravi letnji klasik koji se lako sprema, a još brže pojede. Idealna je poslastica za porodično okupljanje, goste ili jednostavno – da sebi ulepšate dan.

Prijatno vam bilo!
BONUS VIDEO:

Ostavite komentar