KAKO DA BRZO OHLADIM LUBENICU? Narodni trikovi koji "pale" svaki put
Evo kako najbrže ohladiti lubenicu ovog leta uz proste i proverene trikove iz narodne kuhinje – bez frižidera i čekanja!
pre 21 sat
MozaikOtkrivamo zašto je kalemljeni rasad otporniji i koje domaćinske metode hlade biljke i čuvaju rod.
podeli vest:
Novi toplotni talas neumoljivo stiže, meteorolozi najavljuju i do 40 stepeni, a to znači – muke za povrće u plasteniku. Najviše strada paradajz, i to naročito ako nije kalemljen. Ali ima načina da mu se pomogne!
Kalemljeni paradajz – otporniji, jači, rodniji
Iskustvo mnogih povrtara pokazuje da kalemljeni paradajz bolje podnosi velike vrućine. Nije ni čudo – kod kalemljenja se koristi podloga poput plavog patlidžana, koji je po prirodi otpornija biljka. Otporan je na sušu, bolesti i štetočine (osim krompirove zlatice), a kada se spoji s plemkom, odnosno sortom paradajza, dobije se biljka koja daje krupnije, bolje obojene plodove i to u većim količinama.
Ukoliko se redovno zaliva i prihranjuje, kalemljeni paradajz može da rodi i duplo više po stablu nego običan. Naravno, i njega treba negovati – skidati donje listove, zaperke i štititi od bolesti, ali ipak ima daleko veću šansu da preživi toplotni udar.
Zasenjivanje i bela platna – ključ opstanka
I kalemljeni i obični paradajz pate ako je u plasteniku kao u rerni. Zato se preporučuje zasenjivanje – najbolje zelenim mrežama koje imaju stepen zasenjivanja 35–45%. Mreža sa 45% se pokazala kao najefikasnija.
Da bi efekat bio još bolji, može se povremeno prskati vodom ta mreža preko dana. Tu su i ventilatori koji cirkulišu vazduh, pa se snižava temperatura.
Evo kako najbrže ohladiti lubenicu ovog leta uz proste i proverene trikove iz narodne kuhinje – bez frižidera i čekanja!
pre 21 sat
MozaikSaznajte zašto ga žene jednostavno obožavaju!
24.07.2025
MozaikJedan domaćinski trik koji sve više ljudi koristi jeste i postavljanje belog platna između redova biljaka. Belo odbija sunčeve zrake, pa biljke upijaju manje toplote, a više se hrane i razvijaju.
I sunce i senka – prava mera za dobar rod
Neko bi pomislio da paradajzu treba samo sunce, ali kada je preko 40 stepeni, i on traži predah. Zasenjene biljke tokom jutra i večeri opet dobiju dovoljno svetlosti, a preko dana im se smanji toplotni stres – rezultat su zdravi plodovi i bogat rod.
Šta sve mora da se uradi u pčelinjaku tokom jula – od kontrole hrane i zaštite od grabeži, do priprema za jesen.
24.07.2025
MozaikNaučite kako da napravite osvežavajuće letnje koktele kod kuće, bez barmena. Praktični saveti, domaći sastojci i ideje za svaku priliku.
24.07.2025
MozaikKalemljeni paradajz u takvim uslovima daje najbolje rezultate. Zato, ako se borite s vrućinama u plasteniku, razmislite o zaseni, belim platnima i – ako već niste – pređite sledeće godine na kalemljeni rasad. Više se isplati, a manje se muči.
BONUS VIDEO:
Pripremanje kuće pre odmora može značajno smanjiti neprijatnosti kada se vratite.
24.07.2025
MozaikBeograd je danas najtopliji grad u Srbiji, dok je na snazi crveni meteo alarm zbog ekstremnih temperatura koje mogu dostići i do 43 stepena.
pre 24 minuta
SrbijaU toku noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
pre 3 sata
SrbijaNa dan kada je ubijen javno ga je prozvao i optužio Branimir Glavaš u emisiji kod novinara Draga Hedla
pre 22 sata
Sudbine
Ostavite komentar