POHOVANE TIKVICE KAO IZ MAMINE KUHINJE Tajna da budu hrskave, a ne vodenaste
podeli vest:

Kad dođe leto, malo koja stvar tako miriše na kuću i ručak sa porodicom kao tanjir pun pohovanih tikvica. Međutim, često se desi da umesto lepih, hrskavih štapića dobijemo vodenaste, mekane komade koje niko baš ne želi da uzme sa stola.
Zato vam donosimo provereni, domaćinski recept kako da izbegnete tu grešku i da vaše tikvice budu taman – spolja zlatne i hrskave, a unutra sočne, ali bez viška vode.

Potrebni sastojci:
2 veće tikvice
2 jaja
Brašno po potrebi
Prezle po potrebi
So
Ulje za prženje
Tajna počinje od pripreme:
Tikvice seckajte na kolutove ili štapiće, po želji.
Posolite ih i ostavite da puste vodu. To je najvažniji korak! Neka stoje barem 15–20 minuta, a zatim ih lagano rukom ili kuhinjskom krpom pritisnite da izbacite višak vode. Ako ih ne posolite i odmah pohujete, dobićete one vodenaste tikvice koje smo pomenuli.
Brašno, jaja i prezle pripremite u tri posude. Tikvicu prvo uvaljate u brašno (da upije ostatak vlage), zatim u umućena jaja, pa u prezle.
Još jedan trik: tikvice uvaljane u prezle ostavite da stoje 5 minuta pre prženja. Tako se prezle bolje uhvate i manje otpadaju tokom prženja.
Pržite ih u dobro zagrejanom ulju, na srednjoj temperaturi, da lepo porumene.
Vadite ih na papirni ubrus, da upiju višak masnoće.
Mali savet na kraju:
Nemojte poklapati tikvice kad ih izvadite iz tiganja. Ako ih poklopite, para će ih omekšati i opet će izgubiti hrskavost.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar