Slobodno vreme > Gurmanlook

PUNJENE PAPRIKE NA DOMAĆINSKI NAČIN Recept za sočan ručak sa paradajz sosom koji miriše na detinjstvo

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/07/2025 > 07:30

podeli vest:

PUNJENE PAPRIKE NA DOMAĆINSKI NAČIN Recept za sočan ručak sa paradajz sosom koji miriše na detinjstvo
Foto: Shutterstock


Kada se pomenu punjene paprike, prva asocijacija mnogima je miris iz kuhinje naših baka. Ovo tradicionalno srpsko jelo idealno je za porodične ručkove, posebno leti kada su paprike i paradajz u sezoni. Donosimo vam provereni recept za domaćinske punjene paprike sa paradajz sosom, kakve su se uvek pravile u našim krajevima.

Shutterstock

SASTOJCI:

10 srednje velikih paprika

500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko + juneće)

100 g pirinča

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 jaje

So, biber, suvi začin po ukusu

Veza peršuna

500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz

2 kašike brašna

Ulje

PRIPREMA:

Prvo pripremite fil: U većoj posudi pomešajte mleveno meso, opran pirinač, sitno seckan crni i beli luk, jaje, začine i seckani peršun. Sve dobro izmešajte rukom dok se smesa ne ujednači.

Operite paprike, očistite ih od semena, ali ostavite peteljke ako volite da izgledaju rustično.

Svaku papriku napunite filom, ali ostavite malo mesta jer pirinač nabubri tokom kuvanja.

U dubljoj šerpi zagrejte malo ulja, propržite kašiku brašna, dodajte paradajz sok, još malo soli, bibera i vode po potrebi da sos ne bude previše gust.

U sos pažljivo poređajte punjene paprike, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 1 sat, povremeno promešajte šerpu da se paprike ne zalepe.

Po želji, pred kraj kuvanja, dodajte malo šećera da izbalansira kiselinu paradajza.

KAKO SE SLUŽI:
Punjenje paprike najbolje su kada malo odstoje, da se svi ukusi prožmu. Služe se uz krompir pire, svežu salatu ili samo uz parče hleba, jer su same po sebi dovoljno bogate i zasitne.

MALI TRIK:
Ako želite punjene paprike kao iz starih domaćinskih kuća, u paradajz sos dodajte i jedan sitno seckani paradajz i grančicu celera za dodatnu aromu.

Nema domaće trpeze bez mirisa punjenih paprika sa paradajz sosom. Isprobajte ovaj recept, i vratite ukuse iz detinjstva na svoj sto!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar