PUNJENE PAPRIKE NA DOMAĆINSKI NAČIN Recept za sočan ručak sa paradajz sosom koji miriše na detinjstvo
podeli vest:

Kada se pomenu punjene paprike, prva asocijacija mnogima je miris iz kuhinje naših baka. Ovo tradicionalno srpsko jelo idealno je za porodične ručkove, posebno leti kada su paprike i paradajz u sezoni. Donosimo vam provereni recept za domaćinske punjene paprike sa paradajz sosom, kakve su se uvek pravile u našim krajevima.
SASTOJCI:
10 srednje velikih paprika
500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko + juneće)
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
So, biber, suvi začin po ukusu
Veza peršuna
500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
2 kašike brašna
Ulje
PRIPREMA:
Prvo pripremite fil: U većoj posudi pomešajte mleveno meso, opran pirinač, sitno seckan crni i beli luk, jaje, začine i seckani peršun. Sve dobro izmešajte rukom dok se smesa ne ujednači.
Operite paprike, očistite ih od semena, ali ostavite peteljke ako volite da izgledaju rustično.
Svaku papriku napunite filom, ali ostavite malo mesta jer pirinač nabubri tokom kuvanja.
U dubljoj šerpi zagrejte malo ulja, propržite kašiku brašna, dodajte paradajz sok, još malo soli, bibera i vode po potrebi da sos ne bude previše gust.
U sos pažljivo poređajte punjene paprike, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 1 sat, povremeno promešajte šerpu da se paprike ne zalepe.
Po želji, pred kraj kuvanja, dodajte malo šećera da izbalansira kiselinu paradajza.
JESTE LI PROBALI TIRIT PITU? Starinski bosanski recept da prste poližeš
Tirit pita je ukusno jelo iz bosanske kuhinje, idealno za ručak sa porodicom
13.07.2025
GurmanlookPOMFRIT IZ ZAMRZIVAČA VAM ISPADNE GNJECAV, NIKAKAV? Ova ga greška potpuno upropasti
Pržite smrznuti pomfrit poput profesionalca uz naše stručne savete
11.07.2025
GurmanlookKAKO SE SLUŽI:
Punjenje paprike najbolje su kada malo odstoje, da se svi ukusi prožmu. Služe se uz krompir pire, svežu salatu ili samo uz parče hleba, jer su same po sebi dovoljno bogate i zasitne.
MALI TRIK:
Ako želite punjene paprike kao iz starih domaćinskih kuća, u paradajz sos dodajte i jedan sitno seckani paradajz i grančicu celera za dodatnu aromu.
Nema domaće trpeze bez mirisa punjenih paprika sa paradajz sosom. Isprobajte ovaj recept, i vratite ukuse iz detinjstva na svoj sto!
BONUS VIDEO:
PITA NA KAŠIKU ZAUZETIH DOMAĆICA Bez razvlačenja, bez muke – samo dobar apetit!
Ovaj recept za pitu je alternativa koja će zadovoljiti vaša kulinarska očekivanja
09.07.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar