Slobodno vreme > Gurmanlook

"ČIPKASTE" POHOVANE TIKVICE Sa aromatičnim prezlama i parmetanom, ovo ima poseban ukus!

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

20/05/2025 > 07:00

podeli vest:

"ČIPKASTE" POHOVANE TIKVICE Sa aromatičnim prezlama i parmetanom, ovo ima poseban ukus!
Foto: Jelena Petrović


Hrskave poput čipsa, aromatične kao najfiniji zalogaj – ove čipkaste pohovane tikvice pravi su letnji hit na tanjiru! Zahvaljujući savršenoj kombinaciji parmezana, začina i lagane, vazdušaste smese, svaka kriška tikvice postaje mali gurmanski užitak. Idealne su kao predjelo, prilog ili grickalica uz omiljeni sos. Spremite se da oduševite goste (i sebe) jednostavnim, ali neverovatno ukusnim receptom!

Jelena Petrović

Sastojci:


2 srednje mlade tikvice

1 kašičica soli

1/2 kašičice belog luka u prahu

1/4 kašičice bibera

Za "čipkastu" smesu:

50 g oštrog brašna (tip 400 ili 500)

50 g gustina (kukuruznog skroba)

1/2 kašičice praška za pecivo

Prstohvat
kurkume (za boju)

Oko 100-120 ml hladne mineralne vode (dodavati postepeno do željene gustine)

Za aromatične prezle:

100 g prezli

50 g fino rendisanog parmezana

1 kašičica sušenog origana 

1/2 kašičice sušenog bosiljka

2 čena belog luka sitno iseckana ili u prahu

Malo soli i bibera po ukusu

Ulje za prženje

Jelena Petrović


Priprema:
Tikvice operite uklonite krajeve i isecite ih na tanke kolutove (oko 2-3 mm debljine). Stavite ih u činiju pospite solju belim lukom u prahu i biberom. Promiješajte i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile višak vode.

U drugoj činiji pomešajte brašno gustin prašak za pecivo i kurkumu. Postepeno dodajte hladnu mineralnu vodu neprestano mešajući žicom dok ne dobijete glatku smesu koja je malo gušća od smese za palačinke ali dovoljno tečna da se lako razliva u tankom sloju. Ostavite smesu da odstoji dok pripremate prezle.

U trećoj činiji pomešajte prezle rendisani parmezan origano bosiljak sitno iseckani beli luk (ili beli luk u prahu) so i biber. Dobro
promiješajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede.

Obrišite kolutove tikvica papirnim ubrusom kako biste uklonili višak tečnosti.

Uzmite jedan po jedan kolut tikvice umočite ga u "čipkastu" smesu pazeći da bude ravnomerno prekriven ali ne previše debelo.

Odmah zatim uvaljajte umočeni kolut tikvice u aromatične prezle pritiskajući blago kako bi se prezle dobro zalepile sa obe strane.

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo spuštajte pohovane kolutove tikvica u vrelo ulje vodeći računa da ne pretrpate tiganj. Pržite ih nekoliko minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatno-braon boju i postanu hrskavi.

Izvadite pržene tikvice rešetkastom kašikom i stavite ih na papirni ubrus da se ocijedi višak ulja.

Poslužite "čipkaste" pohovane tikvice tople same ili uz omiljeni umak (npr. tzatziki pavlaka sa belim lukom ili neki ljuti sos).

 

Ostavite komentar