Slobodno vreme > Gurmanlook

POHOVANE PILEĆE ROLNICE Punjene šunkom i kačkavaljem – ma to je hrskavo, sočno, neodoljivo!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/06/2025 > 07:22

podeli vest:

POHOVANE PILEĆE ROLNICE Punjene šunkom i kačkavaljem – ma to je hrskavo, sočno, neodoljivo!
Foto: Shutterstock


Bilo da spremate nedeljni ručak, slavsku trpezu ili večeru za goste, pohovane pileće rolnice sa šunkom i kačkavaljem su provereni klasik koji nikada ne razočara. Spolja zlatno-hrskave, iznutra mekane, pune topljenog sira i mirisne šunke – ovo jelo je omiljeno i deci i odraslima.

Shutterstock

Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je pravo gurmansko zadovoljstvo. Evo kako da ih napravite korak po korak.

Potrebni sastojci:

4 pileća filea (belo meso)

100 g šunke (po izboru: dimljena, pileća, pureća)

100 g kačkavalja (ili nekog topljivog sira)

so, biber, suvi biljni začin po ukusu

brašno, jaja i prezle za pohovanje

ulje za prženje

Priprema:

Priprema mesa:
Svaki pileći file pažljivo istanjite tučkom za meso, vodeći računa da se ne pocepa. Posolite, pobiberite i dodajte po malo suvog začina sa obe strane.

Filovanje:
Na svaki file stavite po jednu šnitu šunke i jedan štapić ili listić kačkavalja. Lagano uvijte u rolnicu, pazeći da krajevi budu zatvoreni kako sir ne bi iscureo.

Paniranje:
Rolnice prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u prezle. Za dodatnu hrskavost, postupak možete ponoviti još jednom.

Prženje:
U dubljem tiganju zagrejte ulje i pažljivo spustite rolnice. Pržite ih na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana (oko 6–8 minuta).

Odlivanje viška ulja:
Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Predlog za serviranje:

Poslužite ih tople, uz krompir-pire, pečene krompiriće, sezonsku salatu ili čak neki osvežavajući jogurt-sos. Po želji, rolnice možete zapeći u rerni sa malo pavlake i sira za dodatnu sočnost.

Saveti iz kuhinje:

Ako želite lakšu varijantu – rolnice možete ispeći u rerni na 200°C oko 25 minuta.

Umesto šunke i kačkavalja, možete koristiti i kombinaciju pečuraka, paprika, ili spanaća za punjenje.

Rolnice se mogu i zamrznuti pre prženja – odlične su kao „rezerva“ kada nemate vremena za kuvanje.

Ovo jelo je savršena kombinacija jednostavne pripreme i bogatog ukusa. Kada jednom probate ove rolnice, teško ćete im odoleti – jer za dobru hranu ne treba mnogo, već samo malo volje, topline i pravi recept.

Prijatno! 🍽️

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar