Slobodno vreme > Gurmanlook

LIMONČELO TIRAMISU OSVAJA LETO Bez pečenja, osvežavajuća i kremasta verzija!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

10/06/2025 > 12:30

podeli vest:

LIMONČELO TIRAMISU OSVAJA LETO Bez pečenja, osvežavajuća i kremasta verzija!
Foto: Shutterstock


Kada temperature pređu 30 stepeni, rerna ostaje zaključana, a želja za laganim, kremastim dezertom postaje sve jača. Upravo tada na scenu stupa – limončelo tiramisu, letnja varijanta čuvenog italijanskog deserta, bez kafe i kakaa, ali sa puno svežine i ukusa.

Za razliku od klasičnog tiramisua, ovaj recept kombinuje aromu limuna, lagane piškote i penastu kremu sa maskarpone sirom. Idealno za sve prilike – od porodičnog ručka do večernjeg posluženja uz čašu vina na terasi.

Shutterstock

Sastojci:

300 g piškota

250 g maskarpone sira

200 ml slatke pavlake

100 ml limončela (liker od limuna)

2 kašike limunovog soka

rendana kora 1 limuna

100 g šećera u prahu

100 ml vode

svež limun i listići nane za dekoraciju (opciono)

Priprema:

U činiji umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. U drugoj posudi pomešajte maskarpone, šećer u prahu, limunov sok i rendanu koru, pa sjedinite sa umućenom pavlakom. Dobijate laganu, osvežavajuću kremu.

U plitkoj posudi pomešajte vodu i limončelo. Piškote kratko umačite u ovaj miks – samo par sekundi, da ne omekšaju previše.

U staklenu posudu ili čaše ređajte red umačenih piškota, red kreme, pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite slojem kreme.

Ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Pre služenja, po želji ukrasite kolutovima limuna i listićima sveže nane.

Saveti:

Ako pripremate dezert za decu, limončelo možete zameniti sokom od limuna sa malo vanile.

Umesto maskarponea, možete koristiti krem sir neutralnog ukusa, mada će ukus biti blaži.

Dezert se najbolje servira hladan, direktno iz frižidera – idealan za tople letnje dane.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar