Slobodno vreme > Gurmanlook

KOJI LUK IDE U KOJE JELO? Nije svejedno - evo kako ide pravilo!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

10/06/2025 > 17:30

podeli vest:

KOJI LUK IDE U KOJE JELO? Nije svejedno - evo kako ide pravilo!
Foto: Freepik.com


Kad kažemo „luk“, većini nas na pamet padne suze u očima i miris zaprške iz detinjstva. Ali znate li da nije svaki luk za sve? Neki ide u čorbu, neki u salatu, a neki je „kralj roštilja“. Ako ste ikada stajali ispred tezge i pitali se da li da uzmete crveni, crni ili beli – evo male domaćinske pomoći da više nikada ne pogrešite.

Freepik.com
🧅 Crni luk – kralj kuvanja

Ovo je najuniverzalniji luk i verovatno najčešće korišćen u našim kuhinjama. Njegov bogat, pun ukus postaje još blaži i slađi kada se dinsta ili prži.

🔸 Gde ga koristiti?

U svim vrstama čorbi i supa.

U gulašima, paprikašima.

U pasulju, sarme, podvarku.

Za osnovu svakog kuvanog jela.

Za pripremu zaprške.

📌 Napomena: Nije baš idealan za sirovu upotrebu jer ima jaču aromu, ali kada se termički obradi – nema mu ravnog.

Shutterstock
🧄 Beli luk – neizostavan začin

Iako tehnički nije „luk“ kao crni i crveni, beli luk je nezamenljiv u svakodnevnom kuvanju. Ima snažnu aromu i lekovita svojstva.

🔸 Gde ga koristiti?

U marinadama i prelivima.

U pečenju i kuvanju mesa.

U premazima za pogače i hleb.

Kao dodatak jogurtu, pavlaci i sosovima.

📌 Napomena: Uvek dodajte pred kraj kuvanja da ne izgubi lekovita svojstva.

Freepik.com
🧅 Crveni (ljubičasti) luk – za salate i roštilj

Crveni luk ima blaži, slađi i nežniji ukus, a pride je i lep za oko. Odlično se slaže sa svežim jelima.

🔸 Gde ga koristiti?

U šopskoj i grčkoj salati.

U burgerima i sendvičima.

Kao dodatak uz ćevape ili kobasice.

U hladnim marinadama i dresinzima.

Za dekoraciju gotovih jela

📌 Napomena: Zadržava boju i teksturu i kada se marinira, pa je odličan i u sirćetnim salatama.

Freepik.com
🧅 Beli luk (ne češnjak!) – slatki i blagi rođak

Ako negde vidite beli luk u glavici (ne mešati sa belim – čenovanim!), znajte da je to luk sa blagim, gotovo slatkim ukusom. Redak je kod nas, ali odličan za kratku termičku obradu.

🔸 Gde ga koristiti?

U brzo prženim jelima („stir-fry“).

U jelima sa piletinom i ribom.

Za karamelizaciju uz malo meda i balzamika.

🧺 Zaključak domaćice

Kao što nećete staviti kečap u pasulj, tako ni crveni luk ne ide baš u sve. Dobro odabran luk može da uzdigne jelo, a pogrešan – da ga potpuno zaseni. Sledeći put kad krenete na pijacu, setite se ovog vodiča i izaberite luk kao pravi majstor – sa ukusom!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar