KOJI LUK IDE U KOJE JELO? Nije svejedno - evo kako ide pravilo!
podeli vest:

Kad kažemo „luk“, većini nas na pamet padne suze u očima i miris zaprške iz detinjstva. Ali znate li da nije svaki luk za sve? Neki ide u čorbu, neki u salatu, a neki je „kralj roštilja“. Ako ste ikada stajali ispred tezge i pitali se da li da uzmete crveni, crni ili beli – evo male domaćinske pomoći da više nikada ne pogrešite.
🧅 Crni luk – kralj kuvanja
Ovo je najuniverzalniji luk i verovatno najčešće korišćen u našim kuhinjama. Njegov bogat, pun ukus postaje još blaži i slađi kada se dinsta ili prži.
🔸 Gde ga koristiti?
U svim vrstama čorbi i supa.
U gulašima, paprikašima.
U pasulju, sarme, podvarku.
Za osnovu svakog kuvanog jela.
Za pripremu zaprške.
📌 Napomena: Nije baš idealan za sirovu upotrebu jer ima jaču aromu, ali kada se termički obradi – nema mu ravnog.
🧄 Beli luk – neizostavan začin
Iako tehnički nije „luk“ kao crni i crveni, beli luk je nezamenljiv u svakodnevnom kuvanju. Ima snažnu aromu i lekovita svojstva.
🔸 Gde ga koristiti?
U marinadama i prelivima.
U pečenju i kuvanju mesa.
U premazima za pogače i hleb.
Kao dodatak jogurtu, pavlaci i sosovima.
📌 Napomena: Uvek dodajte pred kraj kuvanja da ne izgubi lekovita svojstva.
🧅 Crveni (ljubičasti) luk – za salate i roštilj
Crveni luk ima blaži, slađi i nežniji ukus, a pride je i lep za oko. Odlično se slaže sa svežim jelima.
🔸 Gde ga koristiti?
U šopskoj i grčkoj salati.
U burgerima i sendvičima.
Kao dodatak uz ćevape ili kobasice.
U hladnim marinadama i dresinzima.
Za dekoraciju gotovih jela
📌 Napomena: Zadržava boju i teksturu i kada se marinira, pa je odličan i u sirćetnim salatama.
🧅 Beli luk (ne češnjak!) – slatki i blagi rođak
Ako negde vidite beli luk u glavici (ne mešati sa belim – čenovanim!), znajte da je to luk sa blagim, gotovo slatkim ukusom. Redak je kod nas, ali odličan za kratku termičku obradu.
🔸 Gde ga koristiti?
U brzo prženim jelima („stir-fry“).
U jelima sa piletinom i ribom.
Za karamelizaciju uz malo meda i balzamika.
🧺 Zaključak domaćice
Kao što nećete staviti kečap u pasulj, tako ni crveni luk ne ide baš u sve. Dobro odabran luk može da uzdigne jelo, a pogrešan – da ga potpuno zaseni. Sledeći put kad krenete na pijacu, setite se ovog vodiča i izaberite luk kao pravi majstor – sa ukusom!
BONUS VIDEO:
SRBIJU RUŠE PO MODELU IZ IRAKA Počinje s pričom o pravdi i demokratiji, završi sa razorenom zemljom i stotinama mrtvih
Bivši ambasador u Bagdadu Uroš Balov za K1info otvoreno o uplivu stranih ambasada u prosteste
09.06.2025
STAV
Ostavite komentar