Slobodno vreme > Gurmanlook

ZABORAVLJENI SPECIJALITET Ovako se nekad spremala prava pileća džigerica sa lukom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

10/06/2025 > 07:12

podeli vest:

ZABORAVLJENI SPECIJALITET Ovako se nekad spremala prava pileća džigerica sa lukom
Foto: Shutterstock


U današnje vreme kada se sve vrti oko brzih obroka i fensi receptića sa egzotičnim sastojcima, pravo je zadovoljstvo podsetiti se na zaboravljene klasike – kao što je pileća džigerica s lukom. Ovo jelo se nekada redovno spremalo u skoro svakoj kući, jer je zdravo, jeftino, ukusno i ne traži puno vremena, a kad zamiriše po kući – zna se, to je ručak „kao kod bake“!

Shutterstock

Šta vam treba?

500 g pileće džigerice

2–3 glavice crnog luka

Ulje ili mast

So, biber, suvi začin

Malo belog luka (po želji)

Peršun za posipanje

Limun ili sirće (malo, za marinadu – opcionalno)

Priprema:

Prvo operite džigericu. Neki je i kratko potope u mleko ili razblaženi limun da bi se ublažio ukus. Isecite je na veće komade (nemojte previše sitno, da ne izgubi sočnost).

Luk se seče na rebarca – što više, to bolje! Crni luk je duša ovog jela. Prvo propržite luk na malo ulja ili masti, dok ne postane staklast i blago karamelizovan. Dodajte po želji i malo belog luka.

Dodajte džigericu. Pržite je uz povremeno mešanje, ali ne predugo – 10 do 15 minuta je obično dovoljno. Ako je pržite previše, postane suva. Posolite i pobiberite tek pri kraju, da ne otvrdne.

Na kraju, pospite sveže seckani peršun i ako volite, nekoliko kapi limuna.

Poslužite toplo uz pire krompir, bareni pirinač, palentu ili jednostavno parče hleba i turšiju – i eto vam ručka koji vraća u detinjstvo!

Saveti za domaćice:

Ne prepečite džigericu – mekana unutrašnjost je znak da je savršeno spremljena.

Ako volite bogatiji ukus, dodajte kašičicu senfa ili kapljicu belog vina tokom prženja.

Ovo jelo je puno gvožđa i idealno za jačanje krvi – naročito preporučljivo deci i ženama.

A kad se miris proširi kućom – znaćete da ste spremili ono pravo. Domaćinski, pošteno i od srca!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar