Slobodno vreme > Gurmanlook

LEBA IZ FURUNE ZA TROJICE Tako se preslava sprema kad kuća voli miris ognjišta

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

09/06/2025 > 10:42

podeli vest:

LEBA IZ FURUNE ZA TROJICE Tako se preslava sprema kad kuća voli miris ognjišta
Foto: Privatna arhiva/Milica Maksimović


Kad se sprema preslava za Trojice, zna se, ima svega, sve je domaće i od srca. To nije samo praznik, već dan kada kuća treba da zamiriše na detinjstvo, na zajedništvo, na veru. A gde je preslava – tu je i furuna, tu je i domaći hleb.

Jer, "leb mora da bude ko duša – rumen, da puca pod prstima, miriše na ognjište i na spokoj".

Od brašna do blagoslova

Sve počinje tiho, rano ujutru. Domaćica mesi testo na stolnjaku sa čipkom, isto onako kako je učila od svoje majke. U vanglu ide brašno, topla voda, malo kvasca i soli – i strpljenje. Testo se mesi rukom, ne mikserom – i to se oseti. Ostavlja se da nadođe pod krpom dok se vatra u furuni polako raspiruje.

Privatna arhiva/Milica Maksimović

Furuna – mesto oko kog se okupljaju i ljudi i mirisi

Zidana furuna, koja pamti mnoge slave, mnogo Božića i krštenja, počinje da pucketa. Drva su suva, spremna dan ranije, i dok se greje – testo se oblikuje u lepinje. Poređane na platno, ostavljaju se još malo da „dođu sebi“, jer – svaka dobra stvar zahteva svoje vreme.

Privatna arhiva/Milica Maksimović

Kad furuna bude „k’o živa“, vatra se izvadi, pepeo razgrne i tada kreće pravi posao – hleb ide unutra, jedan po jedan. I nema sata, nema tajmera – miris kaže kada je gotovo. Kad počne da puca po sredini i da rumeni – znaš da si pogodio.

Trojice se ne slave bez hleba i ljubavi

Preslava Trojice nije samo o molitvi i sveći. To je i porodični ručak, i komad vrućeg hleba sa domaćim sirom, i reč „Dobro nam došli“. Na stolu mora da bude i žito, i sveća, i pogača – ali domaći hleb iz furune, to je ono što okuplja i miriše na praznik.

Privatna arhiva/Milica Maksimović

U furuni se ne peče samo hleb. Tamo se, za Trojice, peče uspomena. Na dedu koji je prvi palio vatru, na babu koja je slagala lepinje u red, na majku koja čeka da se prvi hleb izvadi da ga premaže džemom i ponudi. I zato, kad uzmognete, napravite leba iz furune. Nek se zna da se slavi kako dolikuje – srcem, verom i mirisom koji nikad ne zaboravljaš.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar