Slobodno vreme > Gurmanlook

ŠTA PONETI OD HRANE NA MORE Praktičan vodič za roditelje koji žele da se na odmoru jede domaće

Izvor: K1info

10/06/2025 > 11:23

podeli vest:

ŠTA PONETI OD HRANE NA MORE Praktičan vodič za roditelje koji žele da se na odmoru jede domaće
Foto: Shutterstock


Letovanje s malom decom često ne znači samo uživanje na plaži, već i unapred osmišljena logistika – gde jesti, šta jesti, i kako obezbediti barem jedan obrok koji miriše na kuću.

Zato se mnogi domaćini odlučuju da deo hrane spreme kod kuće, zamrznu i ponesu sa sobom. Ipak, treba biti obazriv – propisi na granici u većini zemalja ne dozvoljavaju unos većih količina mesa i mlečnih proizvoda, pa je važno da sve što nosite bude dobro upakovano, vakumirano ili zamrznuto, i da količine budu umerene – za ličnu upotrebu.

Shutterstock

Šta poneti na put?

🧊 Supa od povrća ili pileća bistra supa (bez mesa)
Može se zamrznuti u plastičnim flašama ili posudama i koristi se za brzinski ručak prvog ili drugog dana. Pogodna je i za decu, naročito ako su pod prehladom ili im treba nešto lagano.

🥘 Sarma (manja količina)
Već pripremljena, spakovana u kutiju, može preživeti nekoliko dana u frižideru ili zamrzivaču. Idealna je za ručak posle puta, kad se još niste snašli sa lokalnim prodavnicama.

🍲 Pasulj bez mesa
Jednostavan za podgrevanje i vrlo zasitan. Dobro upakovan u posude sa poklopcem može trajati nekoliko dana, a zgodan je i za večeru ako niste raspoloženi za kuvanje.

Jelena Petrović

🍅 Sataraš ili domaći sos od paradajza
Tegla domaćeg sosa zlata vredi – uz testeninu ili pirinač, imate brz obrok koji svi vole, a znate tačno šta u njemu ima.

🍪 Galete i suvi domaći kolači (vanilice, oblande, šapice)
Idealni su za put, plažu ili užinu u apartmanu. Ne kvare se lako, ne tope se na vrućini i deca ih rado jedu. Osim što pružaju osećaj doma, odlični su i kao „rezervna opcija“ kad ne želite sladoled treći put tog dana.

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Saveti za pakovanje hrane:

Koristite plastične kutije sa poklopcem koje dobro dihtuju ili vakum kese.

Zamrznite hranu pre polaska i spakujte je u termo torbu ili rashladnu kutiju.

Ponestite manje količine koje ćete potrošiti u prvih nekoliko dana letovanja.

Izbegavajte jela sa puno sosa ili koja se lako kvare na vrućini (poput mlečnih variva, jela sa pavlakom i majonezom).

Ako putujete preko granice, raspitajte se o važećim propisima, naročito za unos mesa i mlečnih proizvoda.

Zašto je ovo važno?

Letovanja s malom decom često ne ostavljaju prostora za eksperimentisanje s hranom. Deca vole poznate ukuse i često se teže prilagođavaju lokalnim jelima. Ponesete li nekoliko obroka od kuće – ne samo da ste sebi olakšali prve dane, već ste obezbedili sigurnost i uštedu, jer vam neće svaki obrok zavisiti od restorana ili supermarketa.

Shutterstock

 

Zaključak:
Domaća hrana na odmoru ne znači da niste u duhu letovanja, već da ste praktični i brižni. Ako uz peškir i kremu za sunce spakujete i flašu supe, znajte – to nije luksuz, to je iskustvo.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar