Priče > Green World

Planeto, KAKO TI NAS TRPIŠ? Pored plastične kiše, sad imamo i - PLASTIČNO KAMENJE

Ovaj fenomen nastao mešanjem istopljene plastike sa komadićima stena na brazilskom ostrvu

Izvor: K1info/mondo.rs

17/03/2023 > 21:31

podeli vest:

Planeto, KAKO TI NAS TRPIŠ? Pored plastične kiše, sad imamo i - PLASTIČNO KAMENJE
Foto: Unsplash.com


Nedavno smo pisali o tome da su naučnici na Novom Zelandu dali procenu da se skoro 5.000 čestica mikroplastike svakodnevno taloži na kvadratnom metru nekog od krovova u Oklandu, tako da nam izraz "plastična kiša" nije uopšte stran. 

Ali, "plastično kamenje" je nešto sasvim novo i malo je reći zapanjujuće otkriće. 

Brazilsko vulkansko ostrvo Trindad i njegova geološka svojstva već godinama fascinira naučnike, ali novo otkriće na tom lokalitetu nazvali su "zastrašujućim". Na ostrvu koje se smatra zaštićenim prirodnim staništem kornjača otkriveno je kamenje nastalo od ostataka plastičnog otpada.

Istopljena plastika se pomešala sa kamenjem na ostrvu, koje se nalazi 1.140 kilometara od jugoistočne države Espirito Santo. Naučnici kažu da je otkriće "plastičnog kamenja" dokaz rastućeg uticaja ljudi na geološke cikluse Zemlje.

- Ovo je novo i zastrašujuće u isto vreme, jer je zagađenje stiglo do geologije - rekla je Fernanda Avelar Santos, geološkinja sa Federalnog univerziteta Parana.

Ostrvo Trindade je jedno od najvažnijih svetskih zaštićenih mesta za zelene kornjače (chelonia midas), sa hiljadama koje svake godine pristižu da polažu jaja.

Jedini ljudski stanovnici na Trindadeu su pripadnici brazilske mornarice, koja održava bazu na ostrvu i štiti kornjače tokom faze u kojoj se gnezde.

Santos i njen tim sproveli su hemijske testove kako bi otkrili kakva se plastika nalazi u stenama koje se nazivaju "plastiglomerati" jer su napravljene od mešavine sedimentnih granula i drugih ostataka koje spaja plastika.

- Identifikovali smo da zagađenje plastikom uglavnom dolazi od ribarskih mreža, što je veoma čest otpad na plažama ostrva Trinidad - rekla je Santos i dodala:

Foto: Unsplash.com

 

- Mreže vuku morske struje i akumuliraju se na plaži. Kada temperatura poraste, ova plastika se topi i postaje deo prirodnog materijala lokaliteta plaže.

- Mesto gde smo pronašli ove uzorke plastike je trajno zaštićeno područje u Brazilu, u blizini mesta gde zelene kornjače polažu jaja - rekla je Santos.

Otkriće izaziva pitanja o tome šta će čovečanstvo ostaviti na planeti, upozorila je Santos. Ona je podvukla i antropocen, predloženi naziv geološke epohe definisane uticajem ljudske vrste na geologiju i ekosisteme planete.

-Toliko smo pričali o antropocenu, i eto ga. Zagađenje, smeće u moru i plastika koja je bačena u okeane postaju geološki materijal... sačuvan u geološkim zapisima naše planete - rekla je ona.

 

 

 

Ostavite komentar