Priče > Green World

MALA JEZERA su, verovali ili ne, VELIKI EKOLOŠKI PROBLEM, evo i zašto

Za 35 godina, površina malih jezera, se povećala za više od 46.000 kvadratnih kilometara, što nikako nije dobro za planetu

Autor: K1info/nationalgeographic.rs

06/12/2022 > 08:57

podeli vest:

MALA JEZERA su, verovali ili ne, VELIKI EKOLOŠKI PROBLEM, evo i zašto
Foto: Unsplash.com


Prilikom analiziranja malih jezera na našoj planeti, naučnici su došli do zaključka da se njihov ukupni broj u periodu od 1984. do 2019. godine povećao i to za površinu veću od 46.000 kvadratnih kilometara. To je površina koja može da se poredi sa teritorijom država kao što je Slovačka ili susedna Bosna i Hercegovina.

Ipak, usled bakterija i gljivica koje se hrane mrtvim biljkama i životinjama na njihovom dnu, ona stalno proizvode ugljen-dioksid, metan, azot-oksid i druge gasove, što na kraju rezultira emitovanjem velike količine gasova staklene bašte.

- Poslednjih decenija došlo je do velikih i brzih promena kada su jezera u pitanju, a koje utiču na povećanje efekta staklene bašte, na ekosisteme i pristup vodnim resursima - kaže kopneni ekolog Jing Tang sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj.

Ona dodaje da je zajedno sa kolegama uz kombinaciju satelitskih snimaka i algoritama uspela da proceni na uzorku od 3,4 miliona malih jezera da ona pružaju značajan izvor informacija, jer emituju najviše gasova staklene bašte u odnosu na svoju veličinu.

Kao i da iako čine samo 15 posto od ukupne površine svih jezera na našoj planeti, na njih otpada 25 posto emisije ugljen-dioksida i 37 posto emisija metana.

- Mala jezera emituju neproporcionalnu količinu gasova staklene bašte jer obično akumuliraju više organske materije, koja se pretvara u gasove - kaže Tang.

Foto: Unsplash.com

 

- Ovo je zato što su često veoma plitka, a to gasovima olakšava da stignu do površine i atmosfere - kaže ona.

Rezultati su takođe pokazali da su mala jezera veoma osetljiva na klimatske promene, zbog čega je veoma važno da ona budu mapirana i da se prate.

Veruje se da će to naučnicima u budućnosti omogućiti da na osnovu njih formiraju klimatske modele sa podacima o uticajima koje imaju na efekat staklene bašte.

 

 

Ostavite komentar