Priče > Green World

ZEMLJA dobila šansu da PREŽIVI: Trećina svetskih MORA dobija ZAŠTIĆEN status

Posle 10 godina postignut je sporazum koji ima za cilj da se ekosistem u morima sačuva i oporavi

Izvor: K1info/rts.rs

05/03/2023 > 11:29

podeli vest:

ZEMLJA dobila šansu da PREŽIVI: Trećina svetskih MORA dobija ZAŠTIĆEN status
Foto: Pexels.com


Vodene površine zauimaju najveći deo naše planete, zahvaljujući kojima imamio značajne količine resursa kao što su hrana, minerali i energija.

Kako svakoj desetoj vrsti koja živi u svetskim morima preti izumiranje, članice Ujedinjenih nacija su postigle istorijski dogovor posle desetogodišnjih pregovora.

Prema Sporazumu o svetskim morima, 30 odsto vodene površine na Zemlji dobiće zaštićeni status do 2030. godine, sa ciljem da se ekosistem u njima sačuva i oporavi.

U novim zaštićenim područjima biće ograničen lov, određene tačne putanje po kojima brodovi mogu da se kreću i dubinsko rudarenje koje podrazumeva svaku ekstrakcionu delatnost sa morskog dna dubljeg od 200 metara.

Dogovor je postignut posle sednice u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je trajala 38 sati.

Pregovori su trajali punih deset godina zato što članice nisu mogle da se dogovore oko finansiranja, a tačka sporenja bile su i kvote i prava na ribarenje.

Foto: Unsplash.com

 

Prošli međunarodni sporazum o zaštiti okeana, Konvencija o Zakonu od morima, potpisan je 1982. godine.

Njime je ustanovljeno područje međunarodnih voda gde sve zemlje sveta imaju pravo da ribare, plove i istražuju, ali je samo 1,2 odsto površine zaštićeno.

Morski život van tih područja trpeo je posledice klimatskih promena, izlovljavanja i prekookeanskog transporta bez ikakve zaštite.

 

 

 

Ostavite komentar