Priče > Green World

"Slepo" pratite MODNE TRENDOVE? E pa, ta vaša navika ZAGAĐUJE VAZDUH više od AVIO SAOBRAĆAJA

U poslednjih nekoliko decenija proizvodnja garderobe se povećala za čak 50 odsto, a posledice su katastrofalne

Izvor: K1info

11/02/2023 > 19:08

podeli vest:

"Slepo" pratite MODNE TRENDOVE? E pa, ta vaša navika ZAGAĐUJE VAZDUH više od AVIO SAOBRAĆAJA
Foto: K1info/Pexels.com


Svi znamo da su pomorski i avio saobraćaj veliki zagađivači. Ali, malo ko bi poverovao da modna industrija mnogo više utiče na kvalitet vazduha koji dišemo od aviona i brodova. A, istina je.

Verovali ili ne, industrija tekstila i modna industrija su drugi najveći zagađivač životne sredine. 

Najveći problem pravi masovna kupovina garderobe lošeg kvaliteta, a samim tim i kratkog roka trajanja. Ali, i česta smena modnih trendova "slepo" praćena od strane kupaca. Zbog toga se u poslednjih nekoliko decenija proizvodnja povećala za čak 50 odsto.

Nošenje istih farmerki i po nekoliko godina, dok "ne izblede", tako je otišlo u istoriju... 

Ovu pojavu stručnjaci nazivaju "fast fashion", ili brza moda, a sve je počelo kada su se na svetsko tržište "probili" poznati brendovi koji kopiraju svetske trendove i takvu garderobu masovno proizvode.

A kako to utiče na životnu sredinu?

Stručnjaci objašnjavaju da kao posledica masovne proizvodnje javljaju se povećana potrošnja vode koja je neohodna u proizvodnji. Prema dostupnim podacima, na godišnjem nivou se u proseku u ove namene potroši čak 1,5 biliona tona vode!

Neverovatne brojke:

* Od 80 milijardi odevnih predmeta koji se proizvedu u jednoj godini, 80 odsto će završiti na deponiji

* Firma Levis je izračunala da je potrebno oko 3781 litar vode za proizvodnju jednog para farmerki

* Potrebno je 2700 litara vode za proizvodnju jedne pamučne majice

* Svake godine se proizvede neverovatnih 100 milijardi komada odeće, što je 14 komada odeće za svakog čoveka na planeti

* Prosečan čovek je u 2014. godini posedovao 60 odsto više komada odeće nego čovek u 2000. godini

Da je voda neophodna govori podatak da se za proizvodnju samo jednog kilograma pamuka, tokom gajenja potroši oko 20 hiljada litara vode za piće! 

Još jedan problem je veliko zagađenje vode, s obzirom da se velika većina garderobe proizvodi u zemljama trećeg sveta. Tamo se neprerađene otpadne vode ispuštaju u reke, a ova industrija odgovorna je za čak 20 odsto otpadnih voda.

Zbog lošeg kvaliteta odeće, prosečna porodica za godinu dana u proseku skupi oko 30 kilograma otpada ove vrste. I to, uglavnom sve, završi na deponiji! Nažalost, odeća novog doba u sebi sadrži sintetička vlakna koja u sebi sadrže plastiku, kojoj je, kako nam je svima poznato, za razgradnju potrebno više od 200 godina.

Foto: Freepik.com

 

Još jedan problem koji proističe iz toga su hemikalije. Naime, tokom proizvodnje jedna tona hemikalija upotrebljava se pri beljenju ili bojenju jedne tone tkanina. One se koriste i pri đubrenju polja sa pamukom, a kada padaju kiše ispiraju se i dolaze do reka, mora, okeana...

Veštački materijali prave veliku ekološku štetu. Najrasprostranjeniji je poliester koji se pravi od nafte i time je vezan za naftnu industriju, koja je jedan od najvećih svetskih zagađivača. 

Jedna od najvećih pretnji danjašnice na koju klimatolozi upozoravaju decenijama je efekat staklene bašte, a koliko modna industrija utiče na to pokazuje i podatak Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu da čak 10 odsto emisije ugljenika na globalnom nivou potiče upravo od ove mašinerije, što je pet puta više od avio-industrije..

 

Biće još gore

Studija "Nova tekstilna ekonomija: Redizajniranje budućnosti mode" pokazala je da ukoliko se nešto ne promeni u tekstilnoj industriji, stvari bi mogle i te kako da se dodatno zakomplikuju do 2050. godine

Prosečan čovek je u 2014. godini posedovao 60 odsto više komada odeće nego čovek u 2000. godini. Amerikanci su, na primer, te godine kupili pet puta više odeće nego 1980. Te komade nose upola kraće nego one iz 2000.

 

Ostavite komentar