Priče > Green World

TEČNO DRVO stiže u Užice: Čudo tehnologije biće postavljeno u centru, a ovom gradu BAŠ TREBA

Novo rešenje za prečišćavanje vazduha razvijeno je od strane tima domaćih naučnika uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj

Izvor: K1info/RINA

11/02/2023 > 12:48

podeli vest:

TEČNO DRVO stiže u Užice: Čudo tehnologije biće postavljeno u centru, a ovom gradu BAŠ TREBA
Foto: RINA


U okviru šireg regionalnog programa podrške razvoju zelene agende, NLB Komercijalna banka doniraće gradu Užicu Liqid3-tečno drvo, potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha razvijeno od strane tima domaćih naučnika uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. 

Tim povodom u kabinetu gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević upriličen je sastanak sa dr Ivanom Spasojevićem naučnim savetnikom sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, koji je pojasnio sve detalje u vezi sa funkcionisanjem tečnog drveta.

Grad Užice je za ovakvu vrstu donacije odabran na osnovu svog angažovanja u težnji za očuvanjem zdravlja stanovništva, kroz aktivnosti koje se sprovode u cilju postizanja što boljeg kvaliteta vazduha i jedna je od dve lokalne samouprave koje će dobiti ovu vrstu donacije.

Da podsetimo, tečno drvo zapravo je zeleni akvarijum, koji sadrži šest stotina litara vode u kojoj se nalaze alge. One vezuju ugljen dioksid i putem fotosinteze prečišćavaju vazduh i proizvode čist kiseonik. 

Osim što prečišćava vazduh u kapacitetu odraslog drveta, tečno drvo ima funkcije urbanog mobilijara - solarnog punjača za mobilne telefone, klupe i noćnog svetla. Vrednost donacije je 2,5 miliona dinara, a uz trajnu podršku Instituta, grad dobija i šest meseci održavanja, kao i obuku radnika zadužene službe za dalje samostalno održavanje.

Kako se moglo čuti tokom sastanka, u saradnji sa stručnim službama grada, a na osnovu uslova koje treba da ispuni jedinica lokalne samouprave predložene su tri potencijalne lokacije za postavljanje tečnog drveta i u narednim danima biće odabrana jedna lokacija, nakon čega će uslediti i procedura postavljanja.

 

Ostavite komentar