Priče > Green World

Da li ste čuli za "PLASTIČNU KIŠU"? Nemamo pojma koliko zapravo PLASTIKE UDIŠEMO

Studije su već potvrdile da se čestice mikroplatike nalaze na visokim planinama, u našoj krvi i organima

Autor: K1info/nationalgeographic.rs

16/12/2022 > 15:53

podeli vest:

Da li ste čuli za "PLASTIČNU KIŠU"? Nemamo pojma koliko zapravo PLASTIKE UDIŠEMO
Foto: Unsplash.com


Naučnici sa Novog Zelanda, su dali procenu da skoro 5.000 čestica mikroplastike se svakodnevno taloži na kvadratnom metru nekog od krovova u Oklandu, što predstavlja rekord u poređenju sa drugim svetskim metropolama, poput Londona u kom su merenja pokazala da u proseku padne "samo" 771 čestica mikroplastike na površinu iste veličine.

Ipak, naučnici ističu da ovo ne znači nužno i da je vazduh u Londonu manje zagađen mikroplastikom od onog u Oklandu.

Standardna metodologija ili protokol za identifikaciju ovih sitnih čestica, u svetu trenutno ne postoji,  što znači da se svaka studija sprovodi manje ili više drugačije.

A kako se instrumenti za njihovo merenje svakodnevno usavršavaju, logično je i da svaki put registruju sve više štetnih materija koje se kriju u vazduhu.

Prethodne studije su već potvrdile da se čestice mikroplatike nalaze na visokim planinama, u našoj krvi i organima, ali sa nepoznatim posledicama koje mogu da ostave po naše zdravlje.

- Buduća istraživanja bi trebala da odrede koliko plastike tačno udišemo - rekao je hemičar Džoel Rindelaub sa Univerziteta u Oklandu.

Foto: Unsplash.com

 

Rezultati to kojih su on i njegove kolege sa Novog Zelanda došli su zasnovani na studiji koja je vršena u vremenskom intervalu od devet nedelja i to na dve različite lokacije u Oklandu, tako što su čestice "hvatane" pomoću levka i tegle.

Analize su otkrile da su najzastupljeniji bili polietilen ili PE, koji se koristi za kese i boce, zatim polikarbonat ili PC, koji se koristi u zaštitnoj opremi i medicinskim uređajima, i polietilen tereftalat ili PET, koji se koristi za pakovanje hrane i pića. Ali kako je stigla do udaljenog dela sveta?

U trenucima kada jaki vetrovi duvaju sa obale, mikroplastika se sa talasa podiže i lebdi u vazduhu - ovo je najverovatnije i razlog zašto se čini da je procenat plastike u vazduhu mnogo niži u Nemačkoj i Engleskoj.

Ipak, neosporna činjenica je da će ovo u budućnosti uticati na svakog stanovnika naše planete, jer će dovesti do pogoršanja efekta staklene bašte tako što će čestice apsorbovati i rasipati svetlost i toplotu.

Ostavite komentar