Priče > Društvo

I ovo je, nažalost, Srbija. DECA TUKU SVOJE RODITELJE, a oni ih ne prijavljuju - JER IH JE SRAMOTA

To je samo vrh ledenog brega, kaže Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Izvor: K1info/Tanjug

27/10/2023 > 22:11

podeli vest:

I ovo je, nažalost, Srbija. DECA TUKU SVOJE RODITELJE, a oni ih ne prijavljuju - JER IH JE SRAMOTA
Foto: Shutterstock


Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da sve prijave koje je kancelarija za zaštitu građana dobijala odnosile su se na ugrožavanje zdravlja dece od strane institucija, druge dece ili od strane roditelja, ali istakao da je ugrožavanje roditelja od strane dece nov podatak. 

- Ono sa čime se mi susrećemo je vrh ledenog brega, jer pojedini roditelji od sopstvene sramote, to i ne prijavljuju. Uglavnom se to dešava kada to kulminira do onog nivoa kada je to postalo nepodnošljivo, da se roditelji obraćaju drugim institucijama, a da te druge institucije ne pruže adekvatnu zaštitu. Toga je sve više, ali nije samo prema roditeljima, već i nastavnicima, rođacima. Imate tu jednu dozu agresije koja upravo govori o tome, a to je teza koja je po meni suštinska, to su obaveze, obaveze i obaveze. Ako si napravio nešto što nije dozvoljeno, za to ćeš biti sankcionisan. Neće ti biti oprošteno, niti ćeš se provući. Kao i za sve. Normalno, u skladu sa godinama, potrebama i vaspitanjem, to je suština - zaključio je Zoran Pašalić u emisiji "Uranak".

Zaštitnik građana ističe da situacija nije alarmantna, ali da je za pojačano praćenje.

- Nije alarmantna situacija, ali je za pojačano praćenje. Granica je bila tragedija koja se dogodila u školi "Vladislav Ribnikar" i to je posebnu pažnju javnosti i nadležnih organa uputilo na ovaj problem dece, vršnjačkog nasilja, ali i svi problemi koji deca mogu imati u tom periodu odrastanja - istakao je on. 

Foto: Shutterstock

 

Nakon tragedije u "Ribnikaru", Zoran Pašalić smatra da je posebna pažnja usmerena na međuvršnjačko nasilje.

- Ono na šta se manje obraćala pažnja, ono što ranije ne bi ni bilo primećeno, sada se na to obraća posebna pažnja. Čak u nekim situacijama se može dogoditi, da ta pažnja koja je pojačana preraste u neku vrstu panike. Ako svako uradi svoj deo posla, nema mesta panici, ali ni proceni da je teška ili alarmantna situacija - istakao je Zoran Pašalić i dodao:

- One pojave koje bi bile ranije zanemarene, a koje svakako ne moraju da znače uvod u neki veći problem, sada se na njih obraća posebna pažnja. Često takve pojave mogu da naprave veći problem, nego što je problem koji bi iz nečijeg ponašanja mogao da proistekne. Baš za to je primer od pre nekoliko dana iz jedne srednje škole, gde je dečak u nastupu rezignacije, iz razloga što je u nekom dužem periodu bio često izložen vršnjačkom nasilju od strane njegovih drugova, dao jednu neprimerenu izjavu, ali ta neprimerena izjava je izazvala izrazito veliki opseg aktivnosti koje su dovele do toga, da taj dečak nije morao da prođe kroz sve to, da je svako uradio svoj deo posla. Svako je hteo svoj deo posla da "gurne" nekoj drugoj instituciji i na taj način je stvoren kontraefekat.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Pašalić je objasnio da dete mora da zna svoje obaveze, jer ih one ujedno i štite. 

- Od prvog avgusta do 23. oktobra smo imali 126 prijava, preko toga još tri koje mogu spadati u hitne slučajeve, kojima se mora postupati odmah i ne može se čekati izjašnjavanje ovih ili onih institucija. To znači da, ono na šta se manje obraćala pažnja su obaveze dece. Svi uglavnom pričaju o pravima dece, a njihove obaveze su na prvom mestu i one ih štite. Ako vi od malena vaspitate ili naviknete decu da ispunjavaju svoje obaveze, onda ćete ih na taj način zaštititi, odnosno dete će znati samo sebe da štiti - rekao je Zoran Pašalić.

Prema njegovim rečima ukoliko dete ne zna svoje obaveze, onda je izloženo svakoj vrsti uticaja i može se očekivati jedno ponašanje koje će izazvati kontra ponašanje odnosno efekat nečijeg tuđeg ponašanja i na taj način izazvati posledicu.

- Deca zbog svog uzrasta ne mogu da odgovore onim obavezama kojim roditelji moraju da odgovore. Suština je da svako odgovori svom delu obaveza, ali i decu treba naučiti njihovim obavezama i istrajati u tome. Dešava se, da se ide na prezaštićenost u pojedinim situacijama, a to nikako nije dobro. Ovde niko ne govori ni protiv roditelja, ni protiv škole, a ni protiv dece. Kada svako bude uradio svoj deo obaveza i problema će biti manje - kazao je.

Pašalić je je objasnio i da li je tragedija uticala da na to da se uoče problemi nasilja. 

- Ovo što se desilo u "Ribnikaru" je zaista tragedija, koja se nikada u ovom društvu nije desila i nadamo se da se više nikada neće desiti. Zato je i pojačana pažnja institucija, medija i svih, i naravno institucije Zaštitnika građana. Koji su uzroci svemu tome, zaista neću da prejudiciram odluke mnogih organa, koji se ovom problematikom bave - rekao je Pašalić. 

Foto: Shutterstock

 

On dodaje da obaveze deteta moraju ići u skladu sa pravima.

- Ranije osamdesetih godina ste imali porodični zakon, koji je štitio dete, menjan je. Nije dozvoljeno, da se na detetu prilikom vaspitanja primeni neka vrsta neadekvatnog odnosa, da dete bude izloženo nekim radnjama od strane roditelja i škole koji bi mogli da se smatraju pritiskom na dete. Novi zakon predviđa čak i zabranu fizičkog kažnjavanja. Mi govorimo o pravima deteta i uvek ćemo štititi prava deteta, ona su najvažnija, ali ono što ponavljam je da obaveze deteta, moraju ići u skladu sa pravima - dodao je  on.

Ostavite komentar