Vesti > Srbija

Evo kako izgledaju KAMERE koje će nositi SAOBRAĆAJCI: Pašalić tvrdi da podaci ne mogu da budu ZLOUPOTREBLJENI

Podaci sa kamera za uniformu ne mogu da budu zloupotrebljeni, jer se čuvaju na posebno zaštićenom softveru, objasnio je Pašalić

Izvor: K1info/Tanjug

22/08/2023 > 18:31

podeli vest:

Evo kako izgledaju KAMERE koje će nositi SAOBRAĆAJCI: Pašalić tvrdi da podaci ne mogu da budu ZLOUPOTREBLJENI
Foto: Tanjug/Omk Mup Srbije


Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević predstavio je danas Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću kamere za uniforme i demonstrirao način njihove upotrebe, saopštio je MUP.

Kako je navedeno, Lakićević i Pašalić su na početku obuke pripadnika saobraćajne policije za upotrebu kamera za uniforme konstatovali da će ove kamere doprineti većoj transparentnosti rada saobraćajne policije, ali i smanjiti mogućnost zloupotreba tokom obavljanja policijskih poslova.

Zaštitnik građana Pašalić istakao je da kamere za uniforme imaju veliki značaj kao antikorupcijsko sredstvo, da je ceo projekat pažljivo ispitivan tri godine i da je uvođenje ovog sistema u potpunosti u skladu sa zakonom.

- Podaci sa kamera za uniformu ne mogu da budu zloupotrebljeni, jer se čuvaju na posebno zaštićenom softveru, za koji se tačno i unapred zna ko njime rukuje i kome ne može pristupiti neograničen broj ljudi. Ako neka informacija "procuri', znaće se ko je zloupotrebio ovlašćenje - istakao je Pašalić.

Lakićević je Zaštitniku građana predočio da će pristup podacima sa kamera za uniforme, čija će primena početi 1. septembra na auto-putu u okolini Beograda i u presretačima širom zemlje, imati samo ovlašćena lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Objasnio je da će to biti neposredne starešine i službenici iz unutrašnje kontrole, kao i oni koji dobiju zadatak da određenu intervenciju ili policijsko ovlašćenje preispitaju.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je istakao da se kamere neće koristiti za procesuiranje krivičnih dela i prekršaja i da se snimljeni video i audio materijal čuva 45 dana, nakon čega se briše. Lakićević je naveo da se kamera nalazi na prednjoj strani na uniformi policijskog službenika i da on ima obavezu da obavesti građane da će njegova intervencija biti audio-video snimljena.

Ostavite komentar