Priče > Društvo

RAZVOD je težak za sve članove PORODICE, ali... Da li ga teže podnose DEČACI ili DEVOJČICE?

Razvod braka može da bude opasan po mentalno zdravlje mališana

Izvor: K1info/index.hr

08/04/2023 > 20:00

podeli vest:

RAZVOD je težak za sve članove PORODICE, ali... Da li ga teže podnose DEČACI ili DEVOJČICE?
Foto: Freepik.com


Razvod može uticati na dete na različite načine, a to zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, ali i pol.

Generalno, raskid roditelja utiče na devojčice i dečake na sličan način, ali među njima ipak postoje neke razlike u doživljavanju te promene. Naime, devojčice razvod roditelja proživljavaju duže od dečaka.

Istraživanja sprovedena na ovu temu pokazuju da dete ženskog pola ima neke negativne simptome i do godinu dana nakon razvoda, a to su uglavnom depresija, ljutnja i psihički problemi. Međutim, ovi simptomi u većini slučajeva nestaju s vremenom.

U mnogim porodicama majke dobiju starateljstvo nad decom nakon razvoda. Što se tiče devojčica, istraživanja sugerišu da im razvijanje snažnog odnosa s majkama nakon razvoda pomaže da se brže oporave od stresa nego da su ostale s ocem.

Dr Pol R. Amato, stručnjak za istraživanje razvoda, otkrio je da je odnos majke i ćerke prilično "otporan" na stresove razvoda.

Međutim, s obzirom na to da više ne žive sa svojim očevima, važno je da majke pomognu ćerkama da održe kontakt i dobar odnos s ocem. Naravno, vrlo su važne i okolnosti koje su dovele do razvoda, kao i očev odnos s detetom.

Foto: Freepik.com

 

Drugo istraživanje pokazuje da razvod može negativno uticati na obrazovanje i kasniju karijeru kod devojčica. Nažalost, oko 10 odsto devojčica koje su doživele razvod roditelja izjavilo je da imaju smanjenu želju da budu dobre i uspešne u školi.

Međutim, u proseku, istraživanja pokazuju da će većina devojčica ipak biti uspešna u školi i na poslu, posebno ako ima stalnu podršku barem jednog roditelja.

Uticaj razvoda na dečake nešto je drugačiji, tvrde psiholozi. Istraživanja pokazuju da razvod roditelja u ranom uzrastu povećava loša ponašanja kod dečaka, poput agresije ili sklonosti nasilnom ponašanju.

Takođe, dečaci čiji su se roditelji rastali imaju veći rizik da postanu skloni delinkventnom ponašanju u pubertetu ili adolescenciji. Ti efekti su još veći kada su brakovi pre razvoda bili obeleženi velikim sukobima roditelja.

Razvod takođe može uzrokovati značajnu promenu u psihičkom razvoju dečaka. Istraživanja pokazuju da kada se roditelji razvedu, psihološko blagostanje i samopouzdanje dečaka mogu pasti, a dečaci predškolskog uzrasta mogu postati zavisniji, plačljiviji, agresivniji i prkosniji u prvoj godini nakon razvoda. Za većinu dečaka predškolskog uzrasta ti problemi se povlače nakon prve godine.

Foto: Freepik.com

 

Gubitak oca nakon razvoda može imati negativan uticaj na dečake. Stručnjaci objašnjavaju da većina dece gubi redovan kontakt s očevima nakon nekoliko godina. Neki istraživači su takođe otkrili da gubitak oca može dodatno zakomplikovati ili odložiti prilagođavanje i razvoj dečaka.

Iz tog razloga stručnjaci sugerišu da je dečacima, posebno onima koji tek ulaze u adolescenciju, potrebna stalna uključenost oca kako bi im pomogao da se što lakše prilagode razvodu.

Mnogi razvedeni roditelji pitaju se da li će novi brak negativno uticati na razvoj njihove dece. U mnogim slučajevima uključivanjem očuha ili maćehe ubrzo nakon razvoda donosi dodatni stres deci, upozoravaju psiholozi.

Međutim, u slučaju dečaka, istraživanje je pokazalo da oni ponekad doživljavaju očuhe kao saveznike ili prijatelje i da mnogo bolje prihvataju njihovo uključivanje u zajednicu nego što je to slučaj kod devojčica.

 
 

 

Ostavite komentar