Priče > Društvo

Razotkrivena VELIKA ZABLUDA: Da li je RAZVOD roditelja NAJVEĆA dečija trauma?

Dečiji psiholozi napominju da je za decu mnogo bolji dobar razvod, nego loš brak, samo im treba na pravi način saopštiti odluku

Autor: K1TV

27/09/2022 > 07:22

podeli vest:

Razotkrivena VELIKA ZABLUDA: Da li je RAZVOD roditelja NAJVEĆA dečija trauma?
Foto: Shutterstock


Veliki broj roditelja u Srbiji često se vodi parolom "Neću da se razvodim, to je loše po moje dete" i zbog mališana ostaje u nezdravim odnosima punim nerazmevanja i svakodnevnih svađa.

Ipak, da li je zaista bolje za dete da živi u kući "nabijenoj" negativnom energijom i čestim svađama, da konstantno svedoči uvredama, galami  i prebacivanjima upućenih partneru?

Domaći stručnjaci odgovaraju da je san svakog deteta da odrasta sa mamom i tatom, u srećnoj porodici. Međutim, ukoliko to nije slučaj, bolji izbor za mališane je srećan razvod nego loš brakroditelja. A da li će dete patiti ili ne uglavnom zavisi od toga na koji način će mu roditelji saopštiti odluku o krahu, kao i ponašanju roditelja nakon razvoda.

Psiholog Ljiljana Filipović u emisiji “Ako progovorim” na K1 televiziji objasnila je da razvod sam po sebi nije štetan za decu.

- Želim da skinem negativnu konotaciju sa razvoda. Razvod sam po sebi nije štetan za decu. Večito slušam isti izgovor - objasnila je Filipović i dodala:

Ako se roditelji svađaju, ako su nepodnošljivi odnosi, odmah se razvodite, pod hitno i najbrže što može. Deca ne treba da budu izgovor da se osobe ne razvode. Deca užasno trpe, imaju ogromne posledice kada gledaju roditelje koji se svađaju. Unutar sebe se cepaju, podjednako vole oba roditelja, a ne mogu da izdrže taj unutrašnji emocionalni rascep - napominje ona.

Foto: K1info

 

Filipovićeva je objasnila i da je najgore ako se pred decom odvijaju konfliktne situacije u kojima se roditelji raspravljaju oko podele imovine.

- Sve to deca “uvuku u sebe”. Decu često uvlače u emotivne rasprave koje su samo za odrasle. Deca postanu sredstvo u toku braka i u toku razvoda za ucenu. Zbog dece se treba razvesti ako su odnosi konfliktni - zaključila je Filipović.

Dečiji psiholog Brankica Stanojević za naš portal otkriva da li je bolje loš brak ili dobar razvod.

- Za decu je najbolje da roditelji ostanu u braku, ali je razvod svakako bolje rešenje ako ako u braku vlada loša atmosfera, negativnost, česte svađe... Čak i ako roditelji pokušavaju da sakriju to, deca osećaju. Svako prikrivanje i zataškavanje problema ostavlja prostor mališanima da oni sami konstruišu priču. A u tim situacijama, deca obično krive sebe. Zato sa njima treba otvoreno razgovarati i objasniti im, naravno u skladu sa njihovim uzrastom, da nisu oni krivi za krah braka - kaže ona.

Foto: Shutterstock

 

Deci odluku o razvodu treba saopštiti otvoreno, ali im i objasniti da nisu oni krivi za to.

- To kažem jer deca obično pomisle "da sam bio bolji ostali bi zajedno" ili "samo da sam se više trudio". Zato je od izuzetne važnosti da shvate da nisu oni krivi, već da su to problemi između mame i tate. Ako to ispravno shvate kaše će podneti razvod. Takođe, čest problem je i što deca pomisle da će drugi roditelj pomisliti da ga manje vole samo zato što živi sa jednim, i osećaju kao da izdaju tog drugog. Treba im u tim situacijama staviti do znanja da to nije tako - napominje ona.

Prema rečima Brankice Stanojević ističe da je najgora solucija za dete kada roditelj koristi i huška dete protiv onog drugog. 

- Jako bitna stavka je da roditelji shvate da se razvode samo kao bračni partneri, a ne i kao roditelji. Moraju biti svesni da će ih roditeljstvo vezivati do kraja života. Kada mama i tata decu koriste kao pione u razvodu, mališani pate - smatra naša sagovornica.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar