Vesti > Politika

Vučić sa delegacijom Kraljevine Esvatini o IZAZOVIMA U UN koji stoje pred Srbijom: Hvala na NEPRIZNAVANJU tzv. Kosova!

Predsednik se sastao sa ministarkom spoljnih poslova Folile Šakantu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

03/05/2024 > 11:32

podeli vest:

Vučić sa delegacijom Kraljevine Esvatini o IZAZOVIMA U UN koji stoje pred Srbijom: Hvala na NEPRIZNAVANJU tzv. Kosova!
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu.

- Odličan sastanak sa ministarkom Folile Šakantu. Razmenili smo mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje, a posebno o aktuelnoj situaciji u svetu i mestu naših država u globalnom poretku današnjice - rekao je predsednik, pa nastavio:

- Detaljno sam informisao ministarku Šakantu o izazovima koji stoje pred Srbijom u UN u pogledu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici", kao i o poziciji naše zemlje po ovom pitanju, koju sam podrobno obrazložio. Naglasio sam da je za nas podrška prijatelјskog Esvatinija od naročitog značaja, posebno u ovom trenutku, kada se suočavamo sa brojnim pritiscima.

Predsednik je zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

- Zahvalio sam Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što predstavlja poseban dokaz o čvrstom prijateljstvu između naših zemalja. Razgovarali smo i o brojnim planovima za unapređenje saradnje, čiji prvi korak u konkretizaciji će biti i potpisivanje Opšteg sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju - naglasio je.

Vučić je podsetio na program "Svet u Srbiji" i naglasio da studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji.

- Izrazio sam posebno zadovoljstvo činjenicom što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa "Svet u Srbiji", a uvaženu ministarku sam zamolio da prenese srdačne pozdrave kralju Msvatiju III i izrazio želju da ga ugostim u Srbiji, čime bi nam učinio veliku čast i dao dodatni zamah našim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji - zaključio je predsednik Vučić.

Ostavite komentar