Lifestyle > Ljubav

Ako se OVAKO PONAŠATE u braku – RAZVOD je zagarantovan

Svi pravimo greške u partnerskim odnosima i braku, pitanje je samo koliko smo ih svesni

Autor: K1 info/ NajboljaMamaNaSvetu.com

03/04/2023 > 22:13

podeli vest:

Ako se OVAKO PONAŠATE u braku – RAZVOD je zagarantovan
Foto: Freepik.com


Iskreno priznajte sebi slabe tačke i načinite prvi korak ka boljem partnerskom odnosu.

Ovo su najčešće greške u braku koje dovode do ozbiljnih problema i strategija koje će vam poslužiti da ih prevaziđete.

Prihvatanje partnera zdravo za gotovo

Važno je da zapamtite da vaš partner ne mora da bude pored vas – on je izabrao da tu bude. Isto kao što i vi birate da budete pored njega. Vi ste izabrali jedno drugo. To je velika stvar koju treba da cenite.

Odumiranje romantike

Normalno je da prisustvo romantike oscilira tokom godina braka, to je sasvim u redu. Ali je važno da se ona oseti s vremena na vreme. Potrudite se da unesete malo romantike u svakodnevicu, planirajte romantične izlaske i momente. Odmah ćete osetiti pozitivan uticaj na vaš odnos.

Konstantno takmičenje

Ako spadate u one koji tačno mere ko je koliko uradio, kako i kada, lako možete dovesti porodicu do ludila. Ne može sve biti jednako, ali ako date od sebe više i vaš partner će slediti taj primer.

Više priče nego slušanja

Da biste neku osobu razumeli potrebno je da odvojite vreme i saslušate je. Isto važi i za bračnog partnera. Nemojte pretpostavljati da znate šta vaša “druga polovina” oseća ili šta želi da kaže. Ovo je naročito važno u burnim konfliktnim momentima.

Neodvajanje vremena jedno za drugo

Nemojte da vam uvek posao, deca, prijatelji, hobiji i ostale razonode ne ostave dovoljno vremena za partnera. Odvojite posebno vreme jedno za drugo, čak i ako ne znate unapred šta ćete tačno raditi.

Izbegavanje teških razgovora

Izbegavanje razgovora u kome očekujete konflikt nikada nije rešenje. Tako se postiže samo privremeno odlaganje. Problem neće nestati. Naučite kako da komunicirate na pravi način i postignete kompromis i rešenje.

Foto: Pixabay.com

 
Verovanje da je partner odgovoran za vašu sreću

Ako mislite da je “dužnost” supružnika da vas učini srećnom osobom previše mislite na sebe. Nije zadatak drugog da vam pomogne ako ste neraspoloženi, skoči čim vi to želite i sl. Preuzmite odgovornost za sopstvenu sreću, kao odrasla osoba, i imaćete i bolji odnos sa partnerom.

Želja da partner bude kao vi

Bilo da želite da je organizovaniji, tačniji ili nešto slično, vreme je da vašeg partnera posmatrate kao jedinstvenu osobu. Osobu sa sopstvenim kvalitetima.

Želja za kontrolom

Da li spadate u partnere koji konstantno pitaju “gde ideš?”, “s kim ideš?”, “kada ćeš biti kući?” ili možda “da li si detetu promenio pelenu?”, “da li si prekontrolisao domaći zadatak?”. Pitanja ovog tipa su ona koje roditelji postavljaju detetu kada određuju vreme povratka kući. Dajte partneru slobodu da uživa sa prijateljima i nemojte prebacivati odgovornost oko domaćeg već se unapred dogovorite ko kada pomaže detetu oko škole.

Zaboravljanje da ste tim

Ispred deteta, ali i prijatelja i uopšte u životu treba da ste tim. Nema razloga da dovodite u pitanje postupke partnera ispred drugih, da se ponašate kao da ste suparnici. Nemojte zaboraviti da ste porodica i da radite zajedno.

Mentalitet "Kada bi (ako)....onda"

“Kada bi samo dolazio kući ranije i preuzeo obaveze oko dece bila bih bolje raspoložena.” Ovaj “Ako ti …., onda ću ja ….” mentalitet je odličan primer kako pokazati partneru da vaša ljubav sigurno nije bezuslovna.

Traženje bračnih saveta na pogrešnim mestima

Kada stvari ne idu kako treba u braku možda je potrebno da konsultujete bračnog terapeuta. Uvek je bolje obratiti se objektivnom profesionalcu nego tražiti pomoć na pogrešnim mestima. Na primer, nikako nemojte ići kod prijatelja suprotnog pola (pomoć može prerasti u nešto drugo), kod prijatelja ogorčenih brakom ili kod roditelja (oni će uvek braniti svoje dete).

Čuvanje tajni

U braku nema prostora za tajne. Čak i one male mogu da naprave problem. Težite iskrenosti i očekujte to i od partnera.

Stavljanje dece na prvo mesto

Deca jesu važna, ali jednostavno odnos sa njima mora biti ispod onog sa mužem. Za vašu decu je najbolje ako je vaš brak jak i upravo zbog toga ne treba da vas grize savest da stavite njihovog tatu na prvo mesto.

 

 

 

Ostavite komentar