Priče > Društvo

Da li znate šta je SEXTING, a šta SEXTORTION? Ovo je VAŽNA lekcija za RODITELJE

Tinejdžeri šalju svoje fotografije kao način da flertuju sa potencijalnim partnerom ili da dobiju komplimente od vršnjaka

Autor: Mina Duduković

18/03/2023 > 21:44

podeli vest:

Da li znate šta je SEXTING, a šta SEXTORTION? Ovo je VAŽNA lekcija za RODITELJE
Foto: Freepik.com


Preterana upotreba mobilnih telefona postaje ozbiljna opasnost za decu, jer sve veći broj mališana pokazuje sklonost ka gedžetima, a rizici da će biti izloženi eksplicitnom materijalu, i da će slati ili primati takav sadržaj je sve veći.

Zbog toga roditelji moraju širom da otvore oči i da se konstantno edukuju, kako bi u slučaju opasnosti koju primete mogli da reaguju. 

Sexting nije šala

Sexting je slanje seksualno eksplicitnih poruka, fotografija ili video zapisa putem mobilnog telefona, računara ili bilo kog digitalnog uređaja.

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu objasnila je za K1info da sexting može uključivati fotografije i video zapise koji sadrže golotinju ili prikazuju simulirane ili stvarne seksualne odnose.

- Ovo uključuje tekstualne poruke koje predlažu seksualne odnose ili druge seksualno eksplicitne razmene, naprimer fotografaije, ili je komunikacija seksualne prirode. U sexting mladi često ulaze jer je smatraju bezopasnom aktivnošću, šalom. Za neke je golišava fotografija drugog tinejdžera trofej koji tinejdžer može iskoristiti da se pohvali vršnjacima o vezi - upozorila je ona. 

Prema njenim rečima tinejdžeri šalju svoje fotografije kao način da flertuju sa potencijalnim partnerom ili da dobiju komplimente od vršnjaka.

- Neki takođe mogu poslati fotografiju kao šalu ili kao odgovor na neki izazov sa društvene mreže. Pojedina deca na ovakav način žele da budu u centru pažnje i ispadnu cool, a posledice mogu da budu teške. Fotografije koje se međusobno dele jako brzo mogu da završe na javnim profilima i da postanu viralne. Tinejdžeri mogu da veruju da će slanje nagih ili provokativnih fotografija biti privatno, samo između dvoje, a zatim na teži način otkriju da se fotografije i snimci naširoko dele međusobno sa drugim vršnjacima. Nakon što fotografija iz privatne prepiske postane javna na ovaj način, nije neuobičajno da počne maltretiranje, uznemiravanja i ponižavanja osobe koja je na fotografiji - pojasnila je ona.

Foto: Freepik.com

 

Sve ovo sa sobom nosi ozbiljne emocionalne, društvene i psihičke posledice, objašnjava Jonev, uključujući samopovređivanje ili samoubistva tinejdžera koji su podelili svoje fotografije.

- Istraživanja upozoravaju da se stopa seksualnog sadržaja dramatično povećava među mladima. Stoga roditelji treba da razgovaraju o ovom pitanju sa svojom decom, kako bi se uverili da razumeju rizike i šta da rade ako su izloženi ili učestvuju u sekstingu.  Parovi mogu da razmenjuju fotografije kao dokaz privrženosti ili kao deo svoje romantične ili seksualne aktivnosti. Međutim, neretko nakon raskida seksualne fotografije tinejdžera mogu biti instrument koji služi za ucenu, maltretiranje ili ponižavanje - rekla je Jonev. 

Sextortion - manipulativna tehnika

Seksualno iznuđivanje je krivično delo koje uključuje ucenjivanje žrtve i naziva se sextortion.

Iznuđivač preti da će podeliti slike, video zapise ili informacije o seksualnim preferencijama žrtve, osim ako žrtva ne plati ili se upusti u seksualni čin.

- Obično počinilac zapreti da će podeliti seksualni sadržaj sa porodicom žrtve, kolegama, prijateljima i drugim poznanicima. Alternativno, sadržaj može biti postavljen na veliku onlajn platformu. Predatori na mreži putem prevara, manipulativnih tehnika navode decu i mlade da dele eksplicitne video sadržaje i svoje fotografije, a to najčešće čine  kreiranjem lažnih profila. Oni često i otvorenim ucenama prete da će isti biti objavljeni javno ukoliko ne nastave sa slanjem sličnog sadržaja - upozorila je Jonev.

Ona dodaje da iznuđivači znaju kako da izazovu veliki strah kod žrtve.

- Oni mogu pokazati slike ili snimak ekrana posebno eksplicitnog razgovora žrtvi i na osnovu toga je ucenjivati. Često pregledaju žrtvine naloge na društvenim mrežama kako bi saznali više detalja o navikama deteta, kretanju, ali i članovima porodice i prijateljima. Oni će žrtvi jasno dati do znanja da u svakom trenutku mogu uništiti njihovu reputaciju kod njihovih najmilijih, naravno sa ciljem da postignu svoj cilj: iznuda novca, iznuda dobijanja još eksplicitnog materijala ili primoravanje na fizički susret - objašnjava Jonev. 

Ovakve radnje uključuju seksualnu komponentu, manipulaciju i nadmoć u cilju iznuđivanja seksualnog sadržaja. Budući da se mlada osoba ucenjuje kako bi ćutala, Jonev dodaje da ovde imamo stvaranje osećaja bespomoćnosti, gubitak samopoštovanja, i činjenje protiv sopstvene volje.

Kako pričati sa decom o ovoj temi?

Najbolji pristup razgovoru o sekstingu je onaj bez osuđivanja, bez ljutnje, vike. Ostanite smireni tokom razgovora. Otvorena komunikacija ostavlja prostor vašoj deci da razgovaraju sa vama umesto da skrivaju stvari. Takođe, morati da budete jasni o temi o kojoj razgovarate.

Neki od primera jednostavnih pokretača razgovora da biste razbili led:

- Možemo li da razgovaramo o stvarima koje tvoji prijatelji i ti volite da delite na mreži ili jedni sa drugima? Želim da budem siguran/sigurna da brinete o sebi i da takođe pazite na svoje prijatelje.

Da li si čuo/čula za seksting? Znaš li nešto o tome?

Foto: Freepik.com

 

Katarina Jonev rekla je da umesto da vodite razgovor i da akcenat bude na vašem monologu, uverite se da slušate svog tinejdžera.

- Vaše dete se možda neće složiti sa vama oko toga šta je prikladno, a šta nije, i može imati neke ubedljive razloge zašto. Ohrabrite svoje dete da razmisli o mogućim posledicama. Podsetite decu da kada digitalne slike jednom budu postavljene, ne mogu više biti obrisane. Slanjem fotografija, snimaka ili četovanja gubi se kontrola nad fotografijom i ko sve može da je vidi. Brisanje posta ili poruke nije zaštita od toga da je fotografija primljena, kopirana i podeljena sa drugima - objasnila je ona, i dodala:

- U slučaju da je vaše dete žrtva i da vam se poveri, sav materijal uključujući URL adresu sa koje su poruke razmenjivanje sačuvajte, screenshotujte i prijavite nadležnim organima istog trenutka! 

 

 

 

Ostavite komentar