Priče > Biznis

Država ima plan za dalji RAZVOJ aerodroma u Nišu i Kraljevu: Za početak zaposlenima veće PLATE od januara

Ministar je govorio i o strategiji za razvoj kargo prevoza

Izvor: K1info/Tanjug

26/11/2023 > 14:26

podeli vest:

Država ima plan za dalji RAZVOJ aerodroma u Nišu i Kraljevu: Za početak zaposlenima veće PLATE od januara
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Na aerodromu "Morava" kod Kraljeva potpisan je kolektivni ugovor kojim je za zaposlene u javnom preduzeću "Aerodromi Srbije", u okviru koga posluju aerodromi "Konstantin Veliki" u Nišu, "Morava" u Kraljevu i Ponikve u Užicu, obezbeđen niz pogodnosti među kojima i povećanje plate od deset odsto od 1. januara sledeće godine.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković i predsednik sindikalne organizacije "Aerodromi Srbije" Mikica Pavlović.

- Ovim kolektivnim ugovorom smo za više od 200 zaposlenih u 'Aerodromima Srbije' obezbedili povećanje plata od deset odsto od 1. januara kao što je povećan i regres, zatim 15.000 dinara za svako rođeno dete i čitav niz pogodnosti koje smo mogli da obezbedimo u skladu sa zakonom kako bi ljudi koji rade na našim aerodromima, bez aerodroma Nikola Tesla u Beogradu koji je u drugom režimu, mogli da imaju bolji životni standard - rekao je Vesić nakon potpisivanja ugovora.

Vesić je, kako je saopštilo ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) naveo da posao koji obavljaju zaposleni na aerodromima nije nimalo lak i da je veoma odgovoran.

Cilj je da strane avio-kompanije više koriste kapacitete u Nišu i Kraljevu

- Ove godine smo ponovili naš poziv za subvencionisane linije. Sa ovog aerodroma u Kraljevu imamo jednu celogodišnju liniju za Istanbul i dve sezonske linije, za Solun i Tivat. Sa niškog aerodroma imamo pet plus dve i to je bilo predviđeno budžetom za narednu godinu, ali ćemo pokušati već za 2025. da povećamo broj subvencionisanih linija kako iz Niša tako i iz Кraljeva jer verujemo da je to način da avio kompanije više počnu da koriste ova dva aerodroma - rekao je Vesić.

Aerodrom "Morava" solidan i bolji od sličnih u regionu

On je istakao da postoji ogroman potencijal aerodroma "Morava" koji je, kako je naglasio, bolji od mnogih aerodroma u regionu.

Naveo je i da je važno da se ubuduće, u skladu sa strategijom koja se pravi za razvoj avio-saobraćaja u Srbiji, više iskoriste pre svega niški i kraljevački aerodrom, ali i drugi aerodromi koji će se u međuvremenu raditi u smislu da imaju više letova i da budu više iskorišćeni.

- Bavićemo se posebno strategijom za razvoj kargo prevoza, jer tu vidim veliki potencijal za rast i to je vezano sa ekonomskim razvojem zemlje, ali kako se zemlja više ekonomski razvija, što se dešava, imaćemo veću mogućnost i za razvoj kargo prevoza - rekao je Vesić.

 


 

 

Ostavite komentar