Vesti > Svet

POTRAZI za helikopterom predsednika RAISIJA se PRIKLJUČILA i VOJSKA! Obustavljeno traganje iz vazduha, a ovo je RAZLOG

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan, a u njegovom konvoju bila su tri helikoptera

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

19/05/2024 > 18:50

podeli vest:

POTRAZI za helikopterom predsednika RAISIJA se PRIKLJUČILA i VOJSKA! Obustavljeno traganje iz vazduha, a ovo je RAZLOG
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert


Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom sletanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gde se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvrdio je da je danas helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno sletanje'' zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

Foto: screenshotX/Iran International English @IranIntl_En

 

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vreme da se stigne do helikoptera.

- Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju - rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenele je ranije, pozivajući se na izveštaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao "incident pri sletanju".

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. U njegovom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa  ministrima i zvaničnicima bezbedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsednikovih saputnika u helikopteru uspeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izveštaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izveštaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance ''da se mole'' za predsednika.
 

Ostavite komentar