Priče > Biznis

I u 2024. POMOĆ DRŽAVE! Od januara novih 500.000 VAUČERA za boravak u BANJAMA i odmor u SRBIJI

Produžava se i rok svima onima koji nisu iskoristili ovogodišnje vaučere, odnosno isti ne propadaju

Autor: k1info/Informer.rs

22/11/2023 > 17:40 >> 17:42

podeli vest:

I u 2024. POMOĆ DRŽAVE! Od januara novih 500.000 VAUČERA za boravak u BANJAMA i odmor u SRBIJI
Foto: Shutterstock


Popularna pomoć države trebalo bi da se nastavi i u narednoj godini, kada građani Srbije mogu da se prijave za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji.

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, građani Srbije od 1. januara 2024. godine mogu da očekuju novih 500.000 vaučera za odmor, kao i da oni koji nisu iskoristili stare ne moraju da brinu, jer će biti produžen rok za njihovu upotrebu.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, a po prvi put i stariji od 65 godina koji nemaju penziju.

Interesovanje ni ovog puta neće izostati, što je i za Bizportal potvrdio Aleksandar Seničić, direktor Jute.

- Kao i do sada, svi vaučeri biće maksimalno iskorišćeni, odziv će sigurno biti standardno veliki, jer su se vaučeri za odmor u Srbiji pokazali kao dobar proizvod – kaže Seničić.

Seničić dodaje da Srbija ima kapaciteta za 500.000 gostiju jer će 90 odsto građana ići u privatne smeštaje, koji će im biti na raspolaganju, kao i da ukoliko uzmemo u obzir da je period za koji mogu da se iskoriste vaučeri punih godinu dana, nesumnjivo će biti mesta za sve zainteresovane.

Foto: Shutterstock

 

Prema rečima Aleksandra Seničića, Juta (Nacionalna asocijacija turističkih agencija) je predstavila predlog koji bi doneo i znatno veće interesovanje za neka manja mesta po Srbiji.

- Najposećenije destinacije su standardno Vrnjačka banja, Soko banja, Zlatibor, i tu nema greške. Međutim, kako bi se doprinelo potražnji za manje popularnim mestima u našoj zemlji nephodno je da se uradi drugačija kategorizacija smeštaja po kvalitetu i posećenosti, kao i da iznos subvencija ne bude isti za sva mesta u Srbiji - kaže Seničić.

On objašnjava da bi umesto univerzalne cene vaučera od 5.000 dinara, novac mogao drugačije da se rasporedi.

- Za smeštaj u mestima koja spadaju u prvu kategoriju, poput Zlatibora, Kopaonika, i popularnih banja, visina subvencije bi mogla da bude 3.000 dinara po vaučeru, jer za te lokacije uvek ima interesovanja, sa ili bez vaučera. Na taj način bi se oslobodio novac, ali i prostor za brojne druge lokacije, za koje postoji dosta manje interesovanja, ili ga nema uopšte. Veliko interesovanje podiže cene, pa ako bi za takva, manje popularna mesta po Srbiji visina vaučera bila veća od 5.000, možda čak i 15.000 dinara, sigurno bi donelo veću posećenost ubuduće i bez vaučera - dodaje sagovornik.

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid. Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

 

Ostavite komentar