Priče > Biznis

POLJOPRIVREDNICI IZRIČITI: Traže jeftinijI DIZEL i da im DRŽAVA dozvoli da sami IZVOZE ŽITARICE

Poljoprivrednici danas iznose svoje predloge premijerki Ani Brnabić

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

26/11/2023 > 12:27

podeli vest:

POLJOPRIVREDNICI IZRIČITI: Traže jeftinijI DIZEL i da im DRŽAVA dozvoli da sami IZVOZE ŽITARICE
Foto: Tanjug


Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Kisaču sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine.

Premijerka je 21. novembra dogovorila sa poljoprivrednicima, koji su prethodnih dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, da prekinu blokade i da na današnjem sastanku poljoprivrednici predoče odgovore na predloge Vlade Srbije. 

Na sastanku sa premijerkom Brnabić u Kisaču su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Brnabićeva i poljoprivrednici su 21. novembra prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje. 

Dogovoreno je će da na današnjem sastanaku poljoprivrednici predsednici vlade predočiti odgovore na predložena rešenja.

Foto: Tanjug

 
Šta su zahtevi poljoprivrednika?

Poljoprivrednici će tražiti da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara po litru, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Vlada je ponudila povraćaj akcize od 50 dinara po litru.

Drugi zahtev poljoprivrednih proizvođača je da se tražene dodatne subvencije od 17.000 dinara isplate preko računa, ne samo za kupljeno seme, već i za mineralno đubrivo.

Poljoprivrednici će, kako su najavili, tražiti i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

 



 

Ostavite komentar