Priče > Biznis

Stizovići se bave proizvodnjom MLEKA...posla ima preko glave: U 2025. priželjkuju da možda "zaposle" i jednog ROBOTA?!

U posao je uključena cela porodica. Ističu da im mnogo znače subvencije države

Izvor: K1info/RINA

Autor: Milena Gačević

19/05/2024 > 10:40

podeli vest:

Stizovići se bave proizvodnjom MLEKA...posla ima preko glave: U 2025. priželjkuju da možda "zaposle" i jednog ROBOTA?!
Foto: RINA


Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom. U teškim vremenima mnogi od njih nisu odustali od stočarstva, poput Nenada Strizovića iz sela Brđani. Da stočarstvo nije nimalo lak posao i da zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe i sam domaćin.

– U našem domaćinstvu imamo dvadeset dva grla, radi se od jutra do mraka i nije lako. Ali, nema odustajanja u posao je uključena cela porodica. Subvencije koje dobijamo od strane opštine nam dosta znače. U planu je da sledeće godine konkurišemo i za projekte koji će unaprediti našu proizvodnju, kao što je projekat pametne štale – rekao je za RINU Nenad Strizović, vlasnik domaćinstva u Brđanima.

Foto: RINA

 

Lokalna samouprava, iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za razvoj poljoprivrede milanovačkog kraja. Agrarni budžet za narednu godinu biće kreiran u cilju da se pomogne domaćinima da osavremene svoju proizvodnju, jer, kako ističe predsednik opštine Gornji Milanovac, to je ključ uspeha i ono što je možda Srbiji danas najpotrebnije kada je u pitanju agrar.

Foto: RINA

 

- Ono što je u Evropi već zastupljeno, jesu pametne štale sa robotima koje umesto čoveka obavljaju poslove. Jedan robot može da opsluži sedamdeset pet grla, a za upravljanje robotom potreban je jedan čovek i to je nešto što je budućnost. To ne košta malo, ali opština je spremna da preuzme na sebe deo plaćanja same kamate na kredite, možda i deo kredita, tu je naravno i IPARD fond, ali i domaćini koji mogu sami da obezbede određena sredstva, kako bismo od dvadeset pet napravili pedeset grla i kako bi oni mogli da žive od toga - rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Ove godine direktne subvencije opštine su 72 miliona dinara 

On dodaje da će opština Gornji Milanovac nastaviti da povećava agrarni budžet i u godinama koje slede, kako bi podstakla mlade da se bave poljoprivredom, a postojećim poljoprivrednicima pomogla da uvećaju svoje prihode. Ove godine je opština opredelila 72.000.000 dinara direktnih subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

- Raduje me to što su do sada domaćini aplicirali za kupovinu preko trideset traktora. U ovoj godini je kupljen jako veliki broj nove mehanizacije, što mi je posebno drago jer to znači da će nam sela ostati živa i da će domaćini sa područja naše opštine nastaviti da se bave poljoprivredom - naglasio je Kovačević.
 

Ostavite komentar