Priče > Biznis

Svaki četvrti Srbin bi bio PREDUZETNIK: Radnicima je prilikom odabira POSLA najvažnija VISINA PLATE

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

23/11/2023 > 08:00

podeli vest:

Svaki četvrti Srbin bi bio PREDUZETNIK: Radnicima je prilikom odabira POSLA najvažnija VISINA PLATE
Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje, koje je tokom trajanja Regionalnog sajma poslova sproveo Infostud, u saradnji sa srodnim portalima iz regiona, pokazalo je radnicima, prilikom odabira posla, najvažnija visina plate.

Na prvom mestu faktora za odabir posla ranije su bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, pa je visina plate postala najvažniji faktor, 66 odsto ispitanika, a dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu, 64 odsto, saopštio je Infostud.

Na trećem mestu nalazi se mogućnost učenja i napredovanja sa 38 odsto, a radno vreme je na četvrtom mestu, 30 odsto, dok je sigurnost posla istakao tek svaki peti ispitanik, 21 odsto.

Na pitanje šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanja i veštine, 31 odsto, a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem, 22 odsto.

Prethodno radno iskustvo je navelo 16 odsto ispitanika, 10 odsto je reklo da su to dobri kontakti i poznanstva a svega sedam odsto je navelo stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo manje i iznosilo je 860 evra.

Foto: K1info

 

Ispitanici bi najradije radili u privatnoj kompaniji u stranom vlasništvu, 34 odsto a najmanje njih, 15 odsto, se izjasnilo da bi radilo u privatnoj kompaniji u domaćem vlasništvu.

Četvrtina anketiranih iz Srbije bi najradije radila kao preduzetnici, dok bi svaki peti ispitanik radio za državno preduzeće.

Anketa je bila regionalna, a kada je reč o strahu od gubitka posla on je bio u padu i najizraženiji je u Srbiji, 27 odsto, dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije, samo 17 procenata.

U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije, 38 odsto, Bosne i Hercegovine, 34 odsto, dok su posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati, 44 odsto i Makedonci, 43 odsto.

U istraživanju je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije a među domaćim ispitanicima je bilo 54 odsto zaposlenih, 40 odsto nezaposlenih i šest odsto onih koji se još školuju.
 

Ostavite komentar