Vesti > Svet

Vreme je da MITROPOLITA Pavela proglase za RUSKOG ŠPIJUNA: Ukrajinci počeli sa SUĐENJEM, duhovniku POZLILO

Starešina Kijevsko pečerske lavre završio u bolnici, odakle je potom ponovo odveden u sud

Izvor: K1info/Tanjug

01/04/2023 > 18:08

podeli vest:

Vreme je da MITROPOLITA Pavela proglase za RUSKOG ŠPIJUNA: Ukrajinci počeli sa SUĐENJEM, duhovniku POZLILO
Foto: Tanjug/AP


Mitropolitu Pavelu, igumanu Kijevo-pečerske lavre, pozlilo je danas u sudnici u Kijevu, javilo je ukrajinsko izdanje strana.ua na svom Telegram kanalu.

- Mitropolit Pavel je tokom sudskog saslušanja rekao da mu je pozlilo, pao mu je nivo šećera u krvi, pa je sudija odložio sednicu za ponedeljak u 9.00 časova - navedeno je u prvobitnom saopštenju.

Kako se dodaje u tekstu, mitropolit je potom napustio salu i prevezen je u bolnicu. Međutim, nešto kasnije stiglo je obaveštenje da će mitropolit Pavel biti ipak ispitan večeras i da je on izveden iz bolnice.

- Sud je odlučio da nasilno izvede iz bolnice mitropolita i da saslušanje bude večeras - naveli su iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolitovi advokati podneli su zahtev da im se dostave originalni audio snimci koje je ranije objavila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), ali originalni snimci nisu dostavljeni jer, kako dodaje RIA, "nema ih u materijalima tužilaštva".

Pavelovi advokati kažu da je deo optužbi protiv mitropolita zasnovan na pozivanju konkretno na evidenciju SBU.

Mitropolit je ranije rekao da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom, a tužilaštvo je tražilo kućni pritvor.

Određen kućni pritvor

Kijevski sud naredio je mitropolitu Pavelu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da ostane 60 dana u kućnom pritvoru u domu van glavnog grada Ukrajine, daleko od manastira, a moraće da nosi i nanogicu, preneo je TASS pisanje ukrajinske "Strane".

U naređenju se navodi da će iguman morati da ostane u selu van Kijeva, 42 kilometara od manastira.

Mitropolit je pitao sudiju da mu dozvoli da ostane u manastiru ili da se vrati u Kijevsko-pečersku lavru kako bi prisustvovao liturgijama, ali je sud odbio njegovu molbu.

 

Ostavite komentar