Vesti > Svet

KLIZIMO u ambis: PUTIN dogovorio raspoređivanje NUKLEARNOG ORUŽJA sa Belorusijom

Predsednik Rusije istakao da su SAD uradile isto sa evropskim saveznicima

Izvor: K1info/Tanjug

25/03/2023 > 20:36

podeli vest:

KLIZIMO u ambis: PUTIN dogovorio raspoređivanje NUKLEARNOG ORUŽJA sa Belorusijom
Foto: Tanjug/AP


Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24.

On je precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenele su RIA Novosti.

Takav potez ne bi narušio obeveze iz START sporazuma o nuklearnom neširenju istakao je Putin, dodavši i da su SAD stacionirale nuklearno oružje na teritoriji evropskih saveznika, javio je TASS.

Prema njegovim rečima, razlog za takav korak bila je najava Velike Britanije da će snabdeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom.

Putin je istovremeno napomenuo da je Belorusija dugo tražila da na njenoj  teritoriji bude raspoređeno rusko nuklearno oružje.

Predsednik Rusije je napomenuo da municija sa osiromašenim uranijumom koju će Zapad prebaciti u Kijev ne spada u oružje za masovno uništenje, ali na neki način stvara radioaktivnu prašinu i stoga se smatra veoma opasnom.

Putin je, takođe, rekao da Rusija ima čime da odgovori na moguću upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajine.

Prema rečima predsednika Rusije, oni koji koriste takvo oružje zapravo će delovati protiv sopstvenog naroda i zagađivati zasejane površine.

Sukob u Ukrajini isporukom oružja sa Zapada samo će biti produžen, istakao je Putin, prenele su RIA Novosti. 

Kako je rekao predsednik Rusije, ta zemlja neće dozvoliti preteranu militarizaciju privrede.​ On je rekao i da ograničavajući upotrebu dolara SAD seku granu na kojoj sede.

 

Ostavite komentar