Vesti > Svet

RUSI i UKRAJINCI brzo reagovali po IZDAVANJU naloga za HAPŠENJE Vladimira PUTINA

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu uzburkao svetsku javnost

Izvor: K1info/Tanjug

17/03/2023 > 17:39

podeli vest:

RUSI i UKRAJINCI brzo reagovali po IZDAVANJU naloga za HAPŠENJE Vladimira PUTINA
Foto: Tanjug/AP Photo/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo


Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je danas nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju uticaj na Rusiju i da je svaki njihov nalog za hapšenje - ništavan.

- Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju posledice po našu zemlju, pa ni sa pravne perspektive - navela je Zaharova na Telegramu.

Ona je dodala da Rusija nije članica Rimskog statua Međunarodnog krivičnog suda i nije ni u kakvoj obavezi prema tom sudu.

- Rusija ne sarađuje sa tom organizacijom i bilo kakvi potencijalni zahtevi za hapšenje međunarodnog suda su ništavni - dodala je ona, prenosi TASS.

Sa druge strane, visoki državni zvaničnici Ukrajine pozdravili su današnju odluku MKS da izda nalog za hapšenje Putina. Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin izjavio je da je ova odluka suda u Hagu "istorijska za Ukrajinu i ceo sistem međunarodnog prava."

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je izdavanje naloga za hapšenje Putina "samo početak", prenosi Rojters.

Da podsetimo, MKS je naveo u saopštenju da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Međunarodni krivični sud je danas takođe izdao nalog i za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Slikovita poruka Medvedeva

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev reagovao je na nalog za hapšenje Putina emodžijem toalet papira.

- Međunarodni krivični sud je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina. Nema potrebe da se objašnjava gde treba da se koristi ovaj dokument - napisao je Medvedev na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku.

 

 

 

Ostavite komentar

Bivši Rusofili

Da li u HAG umesto Putina mogu ga zameniti naši Putinofili i Rusofili? Mi smo za ovu opciju.

17.03.2023 17:50