Vesti > Svet

U ova DVA GRADA lomi se rat u Ukrajini: I Putin i Zelenski ih hoće PO SVAKU CENU

Uuspostavljanje potpune kontrole nad Soledarom I Bahmutom, označilo bi prekretnicu u ratu – kako za Ukrajinu, tako i za Rusiju

Izvor: K1info/nova.rs

13/01/2023 > 10:27

podeli vest:

U ova DVA GRADA lomi se rat u Ukrajini: I Putin i Zelenski ih hoće PO SVAKU CENU
Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos/Maxar Technologies


Iako se do sada u javnosti nije mnogo pominjao, ukrajinski Soledar dospeo je u centar svetske pažnje zbog velike borbe ruske paravojne formacije Vagner i ukrajinske vojske za kontrolu nad ovim gradom. 

Vagnerovci tvrde da su ušli u centar Soledara i uspostavili kontrolu, dok Kijev oštro ove tvrdnje demantuje. Iako i dalje ne znamo ko kontroliše Soledar, postoji nekoliko razloga zašto je on bitan za dalji tok rata u Ukrajini.

Pre svega, poslednjih meseci uglavnom se govori i piše o borbi za Bahmut, najveći grad u Donjeckoj oblasti. Upavo ovu oblast je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao 30. septembra prošle godine, kao i Lugansku, Zaporošku i Hersonsku. Ipak, Rusija nema punu kontrolu nad područjem koje je anektirala.

Iz tog razloga, osvajanje Bahmuta bi označilo veliku prekretnicu u ratu – kako zbog simbolike tog čina, tako i zbog njegove strateške pozicije.

Ali, pre toga će se rešavati sudbina Soledara, koji se nalazi na samo 18 kilometara od Bahmuta.

Zašto Rusi žele Soledar

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

 

Iako se ne čini da je mali grad u jednoj ukrajinskoj oblasti toliko bitan, ovaj rat je pokazao značaj svake pozicije na istoku Ukrajine.

Osvajanjem Soledara, za koje Vagnerovci tvrde da se već desilo, trupe Kremlja ostvarile bi prvu veću pobedu od prošlog leta. Kako je ruska vojska bila primorana da se povuče iz Hersona, Vladimir Putin je u borbu za Soledar i Bahmut poslao plaćenike Vagner grupe, koji se sumnjiče za brojne ratne zločine širom sveta. Zbog toga su pod sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Država, ali za Rusiju je šef Vagnera Jevgenij Prigožin udarna pesnica.

On je gotovo sve svoje resurse usmerio baš na ova dva grada, u nadi da će Rusiji doneti dugo željenu pobedu. Tako su Bahmut i Soledar postali poprišta najkrvavijih sukoba u Ukrajini, sa velikim brojem žrtvava koji verovatno još dugo neće biti poznat.

- Vagnerovci gaze po leševima ruskih vojnika - rekla je nedavno ukrajinska zvaničnica, pokušavajući da objasni situaciju na istoku. I zaista, i jedni i drugi tvrde da su gradovi prepuni leševa koji se samo gomilaju.

Pored velike motivacije koju bi Rusija dobila u slučaju da uspostavi kontrolu nad Soledarom, postoji još razloga za mukotrpne borbe.

Ovaj mali grad na istoku Ukrajine ime je dobio po rudniku soli, koja se na tom mestu vadi još od vremena ruskog carstva. U slučaju da uspostave kontrolu nad gradom, ujedno bi kontrolisali i rudnike.

Pored toga, ispod samog Soledara nalazi se ogromni sistem jama i tunela koji se protežu do 300 metara dubine, a u pojedinim spisima pominje se da su tuneli dugi čak 300 kilometara.

Ovo omogućuje bilo kojoj vojski da se neprimetno kreće, sa velikom prednošću nad protivnikom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Chop

 

Naposletku, Soledar predstavlja bedem pred Bahmutom. U slučaju da on "padne", Vagnerovci bi imali otvoren put do Bahmuta, što dalje znači da imaju mogućnost da Ukrajincima odseku sve linije snabdevanja i praktično ih opkole u Bahmutu sve dok se ne predaju. Ovo se već dogodilo prošle godine u Marijupolju, kada su Ukrajinci bili zatočeni u čeličani Azovstal nekoliko nedelja, dok iz Kijeva nije stiglo naređenje da se predaju.

Bahmut na udaru

Već šest meseci se konstantno govori o krvavoj borbi za Bahmut, najveći grad Donjecke oblasti. Ovaj grad predstavlja bitnu tačku za rusku vojsku, koja bi mogla da ga pretvori u veliki komandni centar, odakle može da distribuira opremu, naoružanje i hranu svojim vojnicima u drugim gradovima i oblastima.

Upravo zato je jedna od najbrutalnijih jedinica – paravnojna formacija Vagner, poslata da zauzme Bahmut.

Foto: Tanjug/AP

 

Kao odgovor, ukrajinski lider Vladimir Zelenski odlučio je da logistiku i veći deo svojih resursa usmeri na odbranu Bahmuta, koji i dalje odoleva napadima. Neizvesno je šta će se sa ovim gradom dogoditi u slučaju da Rusi uskoro zauzmu Soledar, ali se ukrajinska vojska iz sve snage trudi da do toga ne dođe.

U svakom slučaju, uspostavljanje potpune kontrole nad ova dva grada, označilo bi prekretnicu u ratu – kako za Ukrajinu, tako i za Rusiju.

Kremlj bi postigao svoju prvu veliku pobedu u nekoliko meseci, ali i formirao odstupnicu za dalje napredovanje, što nikako ne može biti dobro po ukrajinsku vojsku.

Kada je reč o Ukrajini, odbrana Bahmuta i Soledara dala bi samopouzdanje Ukrajincima da pokrenu novu kontraofanzivu i povrate teritorije koje su Rusi zauzeli od februara 2014. godine, ali možda i one koje trupe Kremlja kontrolišu od 2014. godine.

 

 

 

Ostavite komentar