Vesti > Politika

ZAHAROVA razotkrila LICEMERJE Zapada: SRBIJU niko nije pitao 2008. o "NEZAVISNOSTI" Kosmeta

Mehanizmi zaštite interesa srpskog stanovništva na KiM uopšte se ne pominju

Izvor: K1info/Tanjug

09/03/2023 > 19:51

podeli vest:

ZAHAROVA razotkrila LICEMERJE Zapada: SRBIJU niko nije pitao 2008. o "NEZAVISNOSTI" Kosmeta
Foto: Tanjug/AP


Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su se licemerje i dvoličnost učvrstili kao "vizit karta" zapadne diplomatije, kao i da Srbiju niko nije pitao nista 2008. godine o nezavisnosti takozvanog Kosova.

- Čujemo dosta optužbi na svoj račun da ne poštujemo odredbe međunarodnog prava, da smo na pogrešnoj strani istorije, a da je Zapad na pravoj strani. Dobro se sećamo situacije sa jednostranim proglašenjem "nezavisnosti" Kosova 2008. godine, kada su SAD i EU jednoglasno tvrdile da stvaranje "republike Kosovo" bez saglasnosti Beograda nije u suprotnosti sa normama međunarodnog prava. Da podsetim, Srbiju niko nije pitao. Beograd je jasno izneo svoj stav, rekavši da je protiv - rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Ona je dodala da danas, 15 godina kasnije, zapadne zemlje odbijaju da slede sopstvene reklamirane "standarde" u odnosu na situaciju u Ukrajini.

- Oni odbacuju rezultate referenduma održanih na Krimu i u Sevastopolju, DNR, LHP, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti po pitanju prisajedinjenja teritorija Rusiji, nazivajući ih "nelegalnim". Ali, 2008. godine nije bilo referenduma o Kosovu. Zapadne zemlje, SAD i Evropska unija, su govorile da tako treba i to je normalno. Šta se promenilo? Zašto je tada bilo normalno bez referenduma, a sada, ispada, nije normalno sa referendumom.

Ona je podsetila da je sve ovo deo spekulacija u informacionom okruženju, jer su samoproglašeni "poslanici" u Prištini jednostavno proglasili 17. februar 2008. kao Dan nezavisnosti pokrajine, suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Danas, Zapad ponovo koristi omiljeni metod. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU ima sve šanse da ponovi sudbinu Normandijskog formata. Pozivam sve stručnjake, politikologe, novinare i javnost da razmisle o ulozi koju će imati sporazumi sa Zapadom.

Ona je napomenula da je bilo i potpisa "svetskog značaja", i to ne samo ljudi koji su predstavljali određene političke snage, već su imali apsolutna ovlašćenja da provere takve dokumente.

- Mislim na zapadne zemlje. Želim da kažem da su sporazumi iz Minska legalizovani u Savetu bezbednosti UN. Šta je Zapad uradio sa svim ovim? Nisu ga ni slomili. Nisu ni počeli ni na koji način da govore o reviziji Minskih sporazuma, da unose bilo kakve amandmane, a jednog dana su priznali da neće sve ovo da sprovedu. Nije li ovo divna lekcija koju su NATO-centrične zemlje dale svima? Poslednje, ali ne i najmanje važno za Srbiju.

Zaharova je ukazala da potpis visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost već 10 godina stoji pod obavezom formiranja Zajednice srpskih opština na KiM.

- Ova struktura je osmišljena da obezbedi opstanak srpskog stanovništva u regionu. Međutim, kosovske vlasti na sve moguće načine sabotiraju njeno stvaranje, koristeći saučesništvo Brisela i Vašingtona. Potpis je vredan toga. Dokumenti su validni. Godinama kasnije, SAD i EU su odlučile da Beogradu nametnu prepravljeni plan naselja, gde se takvi mehanizmi zaštite interesa srpskog stanovništva Kosova uopšte ne pominju - zaključila je Marija Zaharova.

 

Ostavite komentar