Vesti > Srbija

Jasna poruka sa NARODNOG SKUPA u Kosovskoj Mitrovici: Mi imamo jednu državu - SRBIJU!

Govornici su uputili poruke mira i poručili da Srbi sa KiM nemaju drugu zemlju

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2022 > 13:36

podeli vest:

Jasna poruka sa NARODNOG SKUPA u Kosovskoj Mitrovici: Mi imamo jednu državu - SRBIJU!
Foto: tanjug/SRPSKA LISTA


U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je skup kod Spomenika knezu Lazaru, kao reakcija Srba posle poslednjih jednostranih odluka Prištine. Govornici uputili poruke mira i poručili da Srbi sa KiM nemaju drugu zemlju.

Skup je počeo intoniranjem himne "Bože pravde" počeo je veliki narodni skup Srba sa severa KiM, a na kome je, nakon povlačenja iz svih kosovskih institucija, još jednom poručeno da je KiM deo Srbije i da će ostati van njih sve dok Priština ne počne da poštuje Briselski sporazum.

Okupljeni nose trobojke i parole "Dosta nam je Kurtijevog terora"!, "Mi imamo jednu državu - SRBIJU!", "Zbog naše dece - NEMA PREDAJE!"...

Okupljenima se prvi obratio rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof dr Nebojsa Arsić, koji je istakao da je Univerzitet jedan od stubova opstanka Srba na KiM.

Prema njegovim rečima, Srbi su se okupili da kažu ne izdvajanju iz obrazovnog sistema.

Dekanka Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović rekla je da podržava odluku predstavnika Srba da napuste institucije na severu KiM.

- Težina ove odluke nama je jasna - naglasila je Vujovićeva i izrazila nadu da ćemo uspeti da sačuvamo mir.

Potom su se obratili predstavnici zdravstva i sudstva.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek rekao je da bez zdravstva nema opstanka na KiM i ukazao da je u prethodnim godinama dobijena sva neophodna pomoć.

Sudija Ljiljana Stevanović rekla je da su svi sudije i tužioci izašli iz kosovskog pravosudnog s istema.

- Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dela pravosuđa -istakla je Stevanovićeva.

Predstavnici Srpske liste prethodno su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama, kako bi pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Atmosfera u gradu koji je okićen trobojkama, kao i sva ostala mesta na severu je svečarska, sa razglasa koji je postavljen na tribini na trgu kod spomenika Knezu Lazaru, emituju se srpske pesme, poput "Veseli se srpski rode", piše Kosovo-online.com, a građani koji stižu iz ostalih mesta na severu KiM nose zastave Srbije.

Skup Srba legitiman način borbe, važno jedinstvo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podržao je održavanje današnjeg skupa Srba u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da on predstavlja legitiman način borbe za njihova prava.

Dačić je gostujući na TV Prva ukazao i da je jedinstvo Srba na KiM sada jako važno, jer pokazuje međunarodnoj zajednici da je tvrdnja premijera privremenih prištinskih instiucija Aljbina Kurtija da će svi Srbi prihvatiti registarske tablice netačna.

- Zato je bitno jedinstvo Srba, ja pozdravljam ovakvu vrstu skupova. Srbi treba da koriste sve legitimne, političke metode borbe za svoja prava na KiM i ne znam ko bi mogao to da im ospori - istakao je Dačić.

Tu je i veliki broj domaćih i stranih medija koji prate ovaj skup koji je najavljen kao miran protest zbog najnovijih poteza Prištine i sa koga će biti ponovljen zahtev da se primeni Briselski dogovor koji predviđa ormiranje zajednice srpskih opština i spreci nasilje nad Srbima.

Situacija u gradu je mirna, nema policijskih kola, niti vozila KFOR.

Predstavnici Srpske liste su pozvali sve Srbe na miran i demokratski skup i da na njega dođu sa srpskim zastavama kako bi da je njihova država Srbija i njihov predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Srpska lista

 

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM danas su i formalno potvrdili svoje ostavke.

Kao što je najavljeno, jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima.

Predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da napuste sve političke institucije privremenih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Prištine i kršenja briselskog sporazuma, sve dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština, kao i dok ne počne da poštuje i druge sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku u opštini Zvečan svi komandiri i policijski rukovodioci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

 

 

 

 

Ostavite komentar