Vesti > Politika

NAPETO na Kosmetu: KFOR se oglasio i SPREMAN je da INTERVENIŠE

Zamenik generalnog sekretara NATO pozvao na uzdržanost i sprečavanje eskalacije

Izvor: K1info/Tanjug

05/11/2022 > 22:59

podeli vest:

NAPETO na Kosmetu: KFOR se oglasio i SPREMAN je da INTERVENIŠE
Foto: Press Promo NATO


Kfor je večeras, povodom situacije u južnoj srpskoj pokrajini, pozvao na konstruktivan dijalog i poručio da prati situaciju i blisko sarađuje sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi bilo sačuvano bezbedno okruženje za sve građane Kosmeta.

Kfor je na Instagramu pozvao sve strane da rešavaju nesuglasice i razgovaraju o njima kroz konstruktivan dijalog.

- Donesite napredak društvu! Izrazite svoja mišljenja na miran način i tražite kompromise - poručio je Kfor.

Javio se i Džoana

Prethodno je večeras zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana poručio da je Kfor spreman da interveniše ako bude ugrožena stabilnost na severu KiM i pozvao Beograd i Prištinu da "pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju".

Džoana je na Tviteru naveo da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o "napetoj situaciju na severu Kosova".

- Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju. Kfor ostaje na oprezu i spreman je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena - naveo je Džoana.

Italijani u akciji

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani ocenio je večeras da zabrinjava porast napetosti između Beograda i Prištine i poručio da je tražio od italijanskih ambasadora da pozovu obe strane na dijalog kako bi se došlo do "pravednog kompromisa", naglasišvi da je Italija posvećena stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

- Zabrinjavajuće su rastuće tenzije između Srbije i Kosova. Zamolio sam naše ambasadore u Beogradu i Prištini da pozovu na umerenost i dijalog kako bismo postigli pravedan kompromis - poručio je Tajani.

Opozicija kritikuje Kurtija

Opozocione partije i političari na Kosovu i Metohiji kritikovali su danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nakon odluke Srba da se povuku iz prištinskih institucija.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je građane na severu KiM da pokažu udržaost i ostanu mirni, a ne da, kako je naveo, "budu žrtve pogrešne politike".

- Što se tiče Kurtija, poslednji su trenuci da razmislimo i prekinemo uništenje zemlje - naveo je Haradinaj.

Bivši takozvani ministar spoljnih poslova Skender Hiseni naveo je da Kurti odbija svaku koordinaciju i saradnju sa partnerima Prištine u svetu, ocenivši da, paradoksalno, najveća opasnost za takozvano Kosovo danas dolazi od lidera i njihovih detinjastih političkih avantura.

Demokratski savez Kosova ocenio je da populistička politika vlade u Prištini donosi dugoročnu štetu i nazadovanje u međunarodnoj areni, navodeći da je Prištini potrebno razborito rukovodstvo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Italijanski vojnici Kfor-a kod Pećke patrijaršije
 

 

Ostavite komentar