Vesti > Politika

Borelj TRAŽI: Srbi NAZAD U institucije, a Priština da PRODUŽI PROCES preregistracije

On je apelovao na obe strane da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2022 > 09:01

podeli vest:

Borelj TRAŽI: Srbi NAZAD U institucije,  a Priština da PRODUŽI PROCES preregistracije
Foto: Tanjug/AP


Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Srbiju i predstavnike Srba na KiM da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u prištinske institicije, a prištinske vlasti da produže proces preregistracije vozila, obustave sve kaznene akcije protiv vlasnika KM tablica i odmah započnu korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borelj je ocenio da povlačenje Srba na KiM iz prištinskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira napetosti na terenu

- Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire - naveo je Borelj u pisanoj izjavi, objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

 

 

On je dodao da Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija, koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

Naglasio je da EU apeluje na obe strane da izaberu put dijaloga i da je EU spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali je apelovao na obe strane da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu.

- Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući u policiju, pravosuđe i lokalne administracije - naveo je Borelj.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Istovremeno, kako je naglasio, EU poziva prištinske vlasti da poštuju svoje da bez odlaganja poštuju svoje obaveze.

- To znači da odmah produže proces preregistracije vozila i suspenduju sve kaznene akcije protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga. EU poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština- naveo je Borelj.

Podsetio je da je kosovska skupština ratifikovala Briselski sporazum i da je Ustavni sud u Prištini presudio da ona treba da se uspostavi.

- Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova - naveo je Borelj.

 

Šef evropske diplomatije rekao je da je odgovornost strana da obezbede mir i stabilnost.

- Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice - naveo je Borelj.

On je naglasio da Euleks, koji blisko sarađuje sa Kforom i kosovskom policijom, spreman da obezbedi stabilnost na terenu na KiM.

- Euleks i Kfor će nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog okruženja u skladu sa svojim mandatima - poručio je Borelj.

 

 

 

Ostavite komentar