Vesti > Politika

Francusko-nemački predlog je NEPRIHVATLJIV: Za Srbiju NEZAVISNOST Kosova nije gotova stvar

Situacija je takva da Srbija nema puni suverenitet na Kosovu, ali ni tzv. Kosovo nema suverenitet nad celim Kosovom, zato se traži rešenje

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2022 > 11:31

podeli vest:

Francusko-nemački predlog je NEPRIHVATLJIV: Za Srbiju NEZAVISNOST Kosova nije gotova stvar
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, izjavio je da se francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne može prihvatiti, jer se u njemu polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar.

Na pitanje da li je taj predlog Srbija odbila, rekao je da je razmatran na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Aleksandar Vučić tražio mišljenje o njemu.

- Nije on odbijen. Nije to da ili ne. Ako razgovarate o tome kako bi izgledala nezavisna država Kosovo, vi se slažete oko principa da je to već završen posao, a mi se principijelno ne slažemo sa tim - rekao je Dačić.

On je napomenuo da se u dokumentu predviđa da Srbija ne mora da prizna tzv. Kosovo, nego da aktima i odlukama, neprotivljenjem članstvu u međunarodnim organizacijama to učini.

- Oni traže način kako da lakše podnesemo nezavisnost Kosova, a ne traže političko rešenje - rekao je Dačić.

On je istakao da Srbi sa KIM kao i Srbija u celini smatraju da to pitanje nije rešeno.

- To je naše legitmno i istorijsko pravo, to su principi međunarodnog prava i to je situacija na terenu - rekao je on.

On je ukazao i da međunarodna zajednica, sve dok nema većinu u Ujedinjenim nacijama, ne može ni da zaokruži proces.

Na pitanje da li se Zapadu žuri zbog situacije u Ukrajini, Dačić kaže da se njima uvek žuri, ali da se žuri i Srbiji da bi sprečila ovakve situacije.

- To što se nekome žuri ne znači da ćemo prihvatiti rešenje koje nije pravedno - rekao je on.

On je rekao i da je najvažnija poruka da se Srbi bore za Briselski sporazum, i ukazao da Evropa treba da vidi zašta se bori Albljin Kurti, ali je izrazio sumnju da oni to hoće da vide jer stalno obe strane pozivaju na mir.

- Situacija je takva da Srbija nema puni suverenitet na Kosovu, ali ni tzv. Kosovo nema suverenitet nad celim Kosovom. Zato se traži rešenje, nisu ni međunarodno priznati, zato im treba dogovor sa Srbijom - rekao je Dačić.

 

 

 

Ostavite komentar