Vesti > Politika

KURTI je izvor PROBLEMA, ne dozvolite da SRBI budu ŽRTVE Prištine

Nadamo se da neće doći do ishitrenih poteza posle 21. novembra, kaže Dačić

Izvor: K1info/Tanjug

19/11/2022 > 21:17

podeli vest:

KURTI je izvor PROBLEMA, ne dozvolite da SRBI budu ŽRTVE Prištine
Foto: Tanjug/MSP/Kristina Buncic


Ne smemo da dozvolimo da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza privremenih prištinskih vlasti, istakao je ministar spoljnih poslava Srbije Ivica Dačić.

Komentarišuci poziv šefa diplomatije EU Žozepa Borelja na hitan sastanak u Briselu, upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih vlasti Aljbinu Kurtiju, Dačić je rekao da nije iznenađenje, već da je to Borelj i najavio, ali da ne vidi razlog da sastanku prisustvuje Vučić.

- Borelj je rekao da će pokušati da se dođe do nekog kompromisnog rešenja, a sve se vrti upravo oko tog datuma, 21. novembra. Mislim da pokušaj Borelja opravdan, ali ne vidim razlog da sastanku prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata - rekao je za Tanjug Dačić, koji učestvuje na samitu Frankofonije na ostrvu Ðerba u Tunisu.

Uoči 21. novembra kada ističe rok od kojeg su privremene vlasti u Prištini najavile da će primenjivati novačane kazne u vezi sa registarskim tablicama, Dačić je dodao da se nada da neće doći do incidenata, što, kako je istakao, treba da osiguraju EU zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant Briselskog sporazuma.

Kada je reč o primeni odluke o tablicama, Dačić kaže da, iako malo, još uvek ima vremena da se reaguje.

- Neophodno je da se neko prizove razumu kako bi se sprečili bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politicki dijalog, a najvažnije od svega jeste formiranje Zajednice srpskih opština - poručio je ministar.

On je napomenuo da još uvek ima nade da će odluka oko primene tablica proći bez incidenata ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako kaže, Kurti.

Srbija je mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora, naglasio je ministar spoljnih poslova i dodao da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i, kako je rekao, svojevrsnih prevara kada je reč o Briselskom sporazumu.

Dačić ističe da se Priština ponaša kao da Briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana o čemu je, kako kaže, i Kurti više puta govorio.

Dačić, koji je učestvovao na prvom delu samita Frankofonije gde je imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog sveta, ocenio je susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kao izuzetno pozitivan.

 

Ostavite komentar