Vesti > Politika

Izdato više od 50 OPOMENA zbog tablica - PREREGISTRACIJA više nije DEO DIJALOGA, poručio Besljimi

U ponoć je počela primena odluke vlade u Prištini o zameni registarskih tablica u tri faze

Izvor: K1info/Tanjug

01/11/2022 > 20:39

podeli vest:

Izdato više od 50 OPOMENA zbog tablica - PREREGISTRACIJA više nije DEO DIJALOGA, poručio Besljimi
Foto: Youtube PrintScreen


Kosovska policija počela je da uručuje opomene vozačima sa registarskim tablicama gradova sa severa Kosova i Metohije, čime je počela primena odluke vlade privremenih institucija u Prištini o faznoj preregistraciji do 21. aprila, a za tri nedelje počinje kažnjavanje vozača koji ne preregistruju vozila na RKS tablice. Policija u Prištini je saopštila da je u prvom danu izdala više od 50 opomena.

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bislimi rekao je danas da zamena registarskih tablica više nije pitanje o kojem se može pregovarati u dijalogu Beograda i Prištine već "odluka koja se sprovodi".

Bisljimi je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocenio da zahtevi međunarodne zajednice za potpuno odlaganje roka za zamenu tablica dolaze zbog, kako tvrdi, "strašne kampanje dezinformisanja i manipulacije koju sprovodi Srbija" i zbog "izloženosti srpskog stanovništva pretnjama iz paralelnih struktura Srbije".

- Pošto je to problem i za nas, od 1. novembra nismo počeli ni da izričemo kazne ni da oduzimamo vozila, što znači da smo odgovorili na zabrinutost prijatelja iz međunarodne zajednice - rekao je Bisljimi.

Prema njegovom mišljenju Vlada u Prištini Srbima sa severa KiM na taj način predstavila se kao "vlada koja im umesto pretnji nudi poreske olakšice i umesto konfiskacije omogućava da u nekoliko faza pređu iz nezakonitosti u zakonitost".

Od ponoći na punktovima Jarinje i Brnjak vozačima su uručivali opomene u kojima piše da imaju obavezu da preregistruju vozila na takozvane RKS tablice.

Opomene je policija uručivala onima koji su prelazili administrativnu liniju u oba smera.

Posle podne na magistralnom putu Raška–Mitrovica, kod Leposavića, ekipa RTS-a primetila je da su na nekoliko sati vozila sa srpskim tablicama zaustavljali i opomene uručivali i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Nakon 16 časova, blindiranim vozilima, povukli su se u bazu u blizini punkta Jarinje.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Na tom punktu je tokom dana primećena i mobilna patrola Euleksa.

U gradovima na severu ekipa RTS-a nije zapazila da je policija krenula sa uručivanjem opomena vozačima koji imaju automobile sa srpskim oznakama gradova na Kosovu i Metohiji.

U ponoć je počela primena odluke vlade u Prištini o zameni registarskih tablica u tri faze.

Kako je najavljeno, u prvoj fazi, koja će trajati do 21. novembra, vozačima automobila sa srpskim tablicama kosovska policija uručivaće ukor i zahtev da registruju vozila na RKS tablice.

U drugoj fazi od 21. novembra do 21. januara Srbi sa KiM sa srpskim registarskim tablicama biće kažnjavani sa 150 evra, a treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, kada će, prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija, na KiM biti zabranjene srpske registarske tablice.

Srpski lista saopštila je da će na prvo izricanje novčane kazne Srbi sa severa KiM pružiti žestok odgovor i otpor.

 

 

 

Ostavite komentar