Vesti > Politika

ŠAMAR KURTIJU iz Amerike: BLINKEN reagovao na odluku o PREREGISTRACIJI vozila za SRBE

Državni sekretar SAD izrazio i zabrinutost zbog poteza separatista u Prištini

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2022 > 20:27

podeli vest:

ŠAMAR KURTIJU iz Amerike: BLINKEN reagovao na odluku o PREREGISTRACIJI vozila za SRBE
Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik


Državni sekretar SAD Entoni Blinken kaže da je razočaran i zabrinut odlukom samozvanog premijera takozvanog Kosova Aljbina Kurtija da ne produži rok za predregistraciju vozila na "RKS", prenosi Pavlović tudej.

Blinken je zajedno sa EU pozivao predstavnike privremenih vlasti u Prištini da produže period za preregistraciju vozila.

On je rekao da takozvano Kosovo ima pravo da primeni režim registarskih tablica prema Briselskom sporazumu, ali da je produženje roka, koji je samozvani premijer Kurti odbio, potrebno u interesu tekućih pregovora Srbije i takozvanog Kosova. 

- Sjedinjene Države su razočarane i zabrinute što je vlada takozvanog Kosova odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da to učini - rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, takozvano Kosovo i Srbija treba "hitno i fleksibilno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa usredsređenom na međusobno priznavanje".

- Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije kako bi pokazale svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regije - poručio je Blinken.

 

 

Ostavite komentar