Vesti > Politika

PRIŠTINSKI REŽIM ugrožava mir i OPSTANAK SRBA na KiM ali NEMA PREDAJE, poručio Vučić

Nema predaje, u potpunosti ćemo biti uz naš narod, poručio je Vučić

Izvor: K1info

27/10/2022 > 11:22

podeli vest:

PRIŠTINSKI REŽIM ugrožava mir i OPSTANAK SRBA na KiM ali NEMA PREDAJE, poručio Vučić
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić održana je u Palati Srbija.

Po završetku sednice javnosti i prisutnima obratio se predsednik Vučić.

Prištinski režim ugrožava stabilnost i mir i opstanak srpskog naroda na KiM svojim pretnjama da će nastaviti sa provođenjem akcije u vezi preregistracije vozila, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost i Srbima sa KiM.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Saslušali smo jutros zahteve legitimnih predstavnika srpskog naroda sa KiM koji su nas upoznali sa njihovim potrebama, sa svim sa čim se suočavaju na KiM, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je kosovsko-metohijskim Srbima dao prištinski režim, posebno onima na severu pokrajine, a koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, ako je reč o tablicama izdatih od državnih organa u Srbiji, a koja označavaju mesta na KiM - objasnio je Vučić.

Ukazao je da je reč o 9.000, odnosno 7.000 tablica.

Do sada je, preneo je on, 18 lica ukupno, ali od toga svega nekoliko sa savera KiM, tačnije tri, prihvatilo promenu tablica i uradila ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

- U skladu sa tim pretnje Prištine da će nastaviti sa provođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu i snagu, u potpunosti ugrožavaju stabilnost i mir, i opstanak našeg naroda na KiM, naglasio je Vučić.

Beograd insistira na statusno neutralnim tablicama

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd sve vreme insistira na KS tablicama za Srbe na KiM, koje su statusno neutralne, ali da ih je Priština jednostrano ukinula suprotno svim prethodnim dogovorima i traži samo RKS tablice tzv.nezavisnog Kosova.

- Sve vreme se, i 2016. godine, govori (u dokumentima) o KS ili RKS tablicama. Zašto postoji priča o KS tablicama - jer su statusno neutralne. Sve vreme mi insistiramo na tome, da bi Srbi mogli da imaju statusno neutralne tablice - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Napomenuo je da, sa druge strane, RKS tablice nisu statusno neutralne.

- Mi danas njima kažemo, nema problema, ne moramo da imamo KM tablice, dajte nam KS tablice za Srbe, a oni kažu mi smo ukinuli KS tablice i da po njima mogu samo RKS tablice tzv.nezavisnog Kosova koje nisu statusno neutralne - naveo je Vučić.

Kazao je da je Priština donela odluku 17. septembra 2020. godine, dve godine pre nego što je trebalo da se nastavi rasprava o tome, koju je potpisao kosovski ministar MUP Agim Veliju.

- Kaže se da se ukida administrativno uputstvo br. 02/2018 o registraciji vozila sa KS tablicama. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja. Sve suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Naravno, niko nije reagovao. Nego nam još objašnjavaju kako na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to malo odlože još jedno 10 meseci. I sad nezahvalni Srbi umesto da prihvate da se neko vreme odloži, a onda da dobro razumemo da moramo da prihvatimo RKS tablice - naveo je Vučić.

Verujemo da će biti dovoljno pameti i u Prištini, poručio je predsednik 

Što se tiče naših zaključaka, mi smo jednoglasno na sednici za Nacionalnu bezbednost pripremili odgovor, zaključio je Vučić.

- Mi smo spremni da nastavimo razgovore i pregovore o svemu, dogovorili smo se da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj srpski narod ukoliko bude napadnut i da verujemo da će biti dovoljno pameti i u Prištini i kod onih koji su ih podržavali u svakoj kriminalnoj odluci koju su donosili da ne idu protiv mirnog srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svome i da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i međunarodno javno-pravnim pretkom - naglasio je Vučić.

Neke stvari iz francusko-nemačkog plana ne možemo da prihvatimo

- Razmotrili smo francusko-nemački plan, postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo, podvukao je predsednik.
Predsednik Vučić je istakao da su na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali francusko-nemački plan, podržan od strane SAD.

Dodao je da će ih u roku od 24 sata upoznati i sa odgovorom koji su sastavili.

- U roku od 24 mi ćemo taj odgovor i uputiti. Mi smo spremni da razgovore i pregovore nastavimo, ali postoje stvari koje mi ne možemo da prihvatimo i o tome u tom planu smo upoznali predstavike najviših država - rekao je Vučić i dodao da neće ulaziti u detalje.

 


- Dobili smo demarš predstavnika Кvinte i EU usaglašene. Jedan se tiče tablica, a drugi energetike - dodao je Vučić.

- Pre nekoliko dana dobili smo demarš predstavnika, stavove zemalja Kvinte i EU, i u tom aktu u tački 2 odeljka prvog koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali da je problem u vremenu i da je to ono što izaziva njihovu brigu. Saopštio sam predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina, da obmanjuju javnost i da je reč o notornim lažima. Oni nemaju to pravo ni po jednom sporazumu - naglasio je Vučić.

Ostavite komentar