Vesti > Politika

Grčka neće podleći PRITISCIMA i iznenaditi Srbiju, poštuje teritorijalni integritet naše zemlje

Šef srpske diplomatije želeo je da se lično uveri u to da li Atina menja stav po pitanju KIM

Izvor: K1info/Tanjug

08/11/2022 > 17:11

podeli vest:

Grčka neće podleći PRITISCIMA i iznenaditi Srbiju, poštuje teritorijalni integritet naše zemlje
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Grčka neće podržati eventualni zahtev Kosova za prijem u razne međunarodne organizacije i neće podleći različitim pritiscima kojima su izloženi, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Atini.

Dačić je novinarima u Atini kazao da je za njega ta poseta bila važna da vidi ima li istine u, kako kaže, raznim glasinama koje se čuju u raznim metropolama, a to je da Grčka menja svoj stav u vezi Kosova i Metohije.

 

- Mi smo razmenili podrške i apsolutno dajemo podršku principu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke i Kipra, a s druge strane oni su ponovili svoj stav da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da neće biti promene njihovog stava. Citiram ministra Dendijasa, rekao je da Grčka nikada neće iznenaditi Srbiju. U tom pogledu za mene je ova poseta bila uspešna - kazao je Dačić.

Dodao je da je cilj njegove posete Atini i to prve bilateralne posete od kako je stupio na novu dužnost bio i da pokaže koliko je Grčka važna za Srbiju i koliko Srbija pridaje važnost negovanju prijateljstva sa Grčkom.

 

 

Šef srpske diplomatije navodi da su na dnevnom redu bile i sve druge teme i u tom smislu najavljuje da se očekuje poseta predsednice Grčke Srbiji početkom sledeće godine, kao i održavanje sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, razni trilateralni i bilateralni sastanci.

- I to sve treba da uradimo pre nego što se u Grčkoj održe izbori koji su planirani na proleće. Ova poseta je ponovno jačanje svih bližih i veoma značajnih odnosa sa Grčkom - naveo je šef srpske diplomatije koji se susreo sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

U Atini Dačić je razgovarao i sa vođom opozicije i predsednikom političke stranke Siriza Aleksisom Ciprasom, a tim sastankom koji je održan u Parlamentu, završena je zvanična poseta šefa srpske diplomatije Grčkoj.

 

 

 

 

Ostavite komentar