Vesti > Politika

Srbija je spremna ZA DIJALOG, ali je PRIJEM Kosova u UN NEPRIHVATLJIVA inicijativa

Moguća je radikalizacija situacije na KIM, non pejper sa srpske strane je dobar potez, ocenjuje bivši diplomata Milivojević

Izvor: K1info/Tanjug

04/11/2022 > 16:24

podeli vest:

Srbija je spremna ZA DIJALOG, ali je PRIJEM Kosova u UN NEPRIHVATLJIVA inicijativa
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da ne isključuje mogućnost radikalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, da formiranje nove platforme za pregovore menja situaciju, a najavu premijerke Ane Brnabić da će Srbija na nemačko-francuski predlog za pregovore Beograda i Prištine odgovoriti non pejperom vidi kao najbolji mehanizam za postupanje u ovom trenutku.

Milivojević je u izjavi za Tanjug rekao da je jasno da Aljbin Kurti ne odustaje od svojih stavova i da Priština namerava da istraje u jednostranim merama kao što je preregistracija tablica, ali i na tome da se pregovara o statusu.

- Iz onoga kako se ponašaju zapadni centri moći, a naročito posle izjava u Berlinu potpuno je jasno da ne možemo očekivati ozbiljniji pritisak na prištinsku stranu i zaključak koji se sam po sebi nameće jeste da ta strana ima podršku Zapada. Ukoliko se ostvare namere Prištine možemo očekivati radikalizaciju situacije na terenu i možemo očekivati ozbiljnu opasanost ugrožavanja mira i stabilnosti na ovim prostorima - ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, do toga može da dođe pre svega, jer ne postoje šanse da srpska strana prihvati nametnuta rešenja i sve ono što bi išlo na štetu normalnog života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dodao da ne treba očekivati da će Beograd promeniti stav kada je reč o zaštiti srpskog naroda na KiM.

- Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za mogućnost eskalacije u narednom periodu i zbog ugrožavanja mira i stabilnosti. Na KiM postoje Kfor, UNMIK, UN i oni su prvorazredno nadležni za mir i stabilnost i imaju mandat za to. Sve što se događa oni vide i na njima je odgovornost da se nova eskalacija spreči - rekao je Milivojević.

Govoreći o poruci predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o tome da će nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog pitanja biti uvršten u platformu za dalje pregovore Beograda i Prištine, Milivojević je rekao da je to najvažnije što se čulo u Berlinu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- To znači da EU menja pristup i kao posrednik ugrađuje francusko-nemački predlog, da će to biti platforma za pregovore kada je reč o EU, što dovodi u pitanje njen neutralan status i njenu posredničku ulogu. Na neki način to predstavlja i pritisak na Srbiju da prihvati predlog i da se na toj osnovi dalje vode razgovori o normalizaciji odnosa na relaciji Beograd - Priština - rekao je Milivojević.

On je ocenio da se novim najavama platforme za pregovore, na neki način ostavlja po strani Briselski sporazum.

EU nema mehanizme da se primeni ono što je dogovoreno oko ZSO

- Pored činjenice da on nije do kraja apsolviran, čuli smo juče da EU nema mehanizme da ga primeni kada je reč o Zajednici srpskih opština - rekao je Milivojević.

On smatra da stavljanje po strani Briselskog sporazuma i formiranje neke nove plartforme za pregovore menja situaciju.

- Pitanje je da li pod takvim uslovima može da se nastavi suštinski dijalog. Kada je reč o Srbiji, mislim da je ona na poziciji da samo puna implementacija Briselskog sporazuma omogućuje nastavak suštinskog dijaloga i to pre svega primenu stava o formiranju Zajednice srpskih opština što je uslov da se dijalog nastavi - rekao je Milivojević.

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu, Milivojević kaže da njegova sadržina nije potpuno poznata, ali da je iz onoga što se zna, do sada, jasno da on za Srbiju ima neprihvatljivu poziciju, a to je da Srbija omogući takozvanom Kosovu pristup u UN, sa čim nije moguće ući u ozbiljan dijalog ubuduće.

 

- Za Srbiju bi to bila onda završena priča koja se kosi sa državnim i nacionalnim interesima i nema šanse da to prođe. Najava premijerke Ane Brnabić da će odgovoriti non pejperom, siguran sam, jeste najbolji mehanizam za postupanje u ovom trenutku - kazao je Milivojević.

On je objasnio da je to neobavezujući dokument kojim će Srbija poslati poruku da je otvorena za dijalog.

- U non pejperu će verovatno istaći sve one elemente koji mogu da budu osnova za dijalog uključujući i implementaciju Brisleskog sporazuma, ali i jasan stav da je crvena linija, kada je reč o Srbiji, mogućnost da se uopste razgovara o priznanju Kosova - rekao je on.

Prema mišljenju Milvojevića u suštinskim pregovorima u narednom periodu treba da dominira normalizacija odnosa, pitanja koje život znače, tako da statusna pitanja ne budu u prvom planu.

Milivojević ocenjuje i da nadletanje dronova ima direktno veze sa dešavanjima na KiM , kako kaže, posebno kada se "ulazi u fazu kada je moguća eskalacija" i dodaje da "dronovi sigurno nisu privatnog karaktera".

Foto: Pixabay.com

 

- Na KiM je Kfor, oružana sila koja potpuno kontrološe sva kretanja i ovog i bilo kog tipa kako na kopnu, tako i u vazduhu. Oni mogu da nam pruže odgovor o čemu se radi, siguran sam da su u toku. Brine pojava tih dronova, jer to ide u prilog tome da oni pre očekuju eskalaciju nego smirivanje situacije - kaze diplomata.

Milivojević smatra da se na taj način ispituje spremnost Srbije da reaguje i ne dozvoli pogrom, i da će do kraja štiti svoje državne i nacionalne interese.

- Ovo je istraživanje u kojoj meri je Srbija odlučna da se ponaša u skladu sa svojim interesima. Mogu da kažem da treba da budu uvereni, i sa dronovima i bez dronova, da će naša zemlja biti odlučna u zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa uključjući teritoriju i srpski narod na KiM - zaključio je Milivojević.

 

 

 

Ostavite komentar