Vesti > Politika

Sve jači PRITISAK - Kurti šalje SMS poruke, SRBI NEĆE njegove "RKS" tablice NI PO KOJU CENU

Dve trećine ispitanika na severu Kosova i Metohije potvrdilo je da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2022 > 21:08

podeli vest:

Sve jači PRITISAK - Kurti šalje SMS poruke, SRBI NEĆE njegove "RKS" tablice NI PO KOJU CENU
Foto: Youtube PrintScreen


Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini Nora Fetoši potvrdila je da je to ministarstvo danas pokrenulo kampanju za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice.

Ona je za "Gazetu ekspres" rekla da se kampanja sprovodi putem telefonskih poruka i flajera.

Fetoši je kazala da su Srbi obavešteni putem SMS-a na srpskom jeziku o ponuđenoj mogućnosti da preregistruju svoje automobile sa srpskih na RKS tablice.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Dodala je da su svim zainteresovanima ponuđeni i besplatni pozivi na poseban broj telefona.

Fetoši je priznala da je do sada registrovano samo 18 automobila sa registarskim oznakama RKS, šest iz regiona Gnjilana, sedam iz Mitrovice, tri iz Prizrena i dva iz Prištine. U Ministarstvu unutrašnjih poslova u Prištini kažu da je vladavina prava prioritet i da će kampanja biti nastavljena širom Kosova i Metohije do 31. oktobra, kada se ovaj proces završava.

Ranije danas Kosovo online je preneo da građanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji od jutros stižu poruke u kojima ih iz kosovske policije pozivaju na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice.

Petković: Srbi neće Kurtijeve "RKS" tablice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković povodom ove teme izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti uzalud menja taktiku i poziva Srbe sa Kosova SMS porukama da izvrše preregistraciju vozila.
Petković je na Twitteru poručio da Srbi ne žele "RKS" tablice.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Sa promašenih video spotova, Aljbin Kurti je sada prešao na SMS poruke. Džaba menja taktiku, Srbi neće njegove "RКS" tablice, već registarske oznake države Srbije! I to su mu pokazali na severu -  dve preregistrovane od 9.000 srpskih - napisao je Petković.

 

 

Srbi spremni za proteste  

Blizu dve trećine ispitanika na severu Kosova i Metohije potvrdilo je da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti, ukoliko dođe do oduzimanja vozila od strane kosovske policije zbog nezamenjenih registarskih tablica, pokazalo je istraživanja nevladine organizacije "Humani centar Mitrovica“ iz Severne Mitrovice.

Cilj ovog istraživanja, u kome je učestvovalo 150 ispitanika, bio je da se dobiju odgovori koji su strahovi srpske zajednice na KiM i kako će Srbi reagovati u slučaju zaplene vozila nakon isteka roka za preregistraciju na RKS tablice, prenosi Kosovo onlajn.

- Blizu dve trećine ispitanika je istaklo da je spremno da učestvuje na protestima i u građanskoj neposlušnosti ukoliko dođe do oduzimanja vozila zbog od strane kosovske policije. U dokumentu Vlade Kosova stoji da će biti konfiskovana vozila koja ne budu preregistrovana na ''RKS'' tablice, što je u suprotnosti sa bilo kakvim imovinskim pravom, jer niko vam ne može oduzeti vozilo. Treba oduzeti 500, 1.000, 10. 000 vozila, to je nemoguće - naveo je istraživač u oblasti bezbednosti Veroljub Petronić.

U istraživanju koje je danas prezentovano čak 77 odsto ispitanika smatra da će im Kosovska policija oduzeti vozilo ukoliko ga ne preregistruju do 31. oktobra, dok je 23 odsto delimično sigurno da će im vozilo biti oduzeto.

Na pitanje šta će biti potencijalni odgovor u slučaju zaplene vozila 45 odsto građana kaže da će učestvovati u protestima, 23 odsto ističe da će učestvovati u građanskoj neposlušnosti, 17 odsto kaže da neće učiniti ništa, a 15 odsto njih je izjavilo da će u slučaju zaplene vozila napustiti Kosovo i Metohiju.

Petronić je napomenuo da se istraživanje osim što se odnosilo na to kako će stanovništvo reagovati u narednom periodu, bavilo i time šta su strahovi građana.

- Istraživanje je pokazalo da su strahovi veoma veliki i da su ljudi uplašeni. Svi akteri u dijalogu, a pre svega međunarodna zajednica, moraju da daju svoj doprinos da se smanje strahovi kod stanovništva, jer ukoliko se ne reši na razuman način cela situacija, možemo imati katastrofalne posledice - saopštio je Petronić.

Istraživanje je pokazalo da kada je u pitanju prisustvo pripadnika ROSU jedinica na severu KiM, čak 77 odsto građana kaže da ih plaši njihovo prisustvo, kao i povećan broj novoizgrađenih baza, a 23 odsto je izjavilo da se ne plaši.

Da li će biti konflikata?

Da oštra retorika sa obe strane može da dovede do potencijalnih konflikata misli 89 odsto ispitanih, a 11 odsto ne misli da opasna retorika ima uticaja na to.

Podatak iz istraživanja koji posebno brine je što građani uopšte ne veruju da ih bilo ko od relevantnih bezbednosnih snaga na Kosovu može zaštititi, navodi Kosovo onlajn.

Da građane ne bi zaštitili Unmik, Kosovska policija, niti Euleks mišljenja je između 78 i 80 odsto ispitanika dok 54 odsto ne misli da ih Kfor ne bi zaštitio.

Nasuprot tome svega 4,34 odsto veruje da bi ih Kfor zaštitio, 4 odsto da bi ih Euleks zaštito, dok 2,01 odsto njih misli da bi Unmik stao u njihovu zaštitu, rezultati su ovog istraživanja.

Samo 0,68 odsto ispitanika misli da bi ih Kosovska policija zaštitila u slučaju međuetničkih oružanih incidenata.

- Od četiri ponuđena odgovora, da Srbe mogu zaštiti, Kosovska policija, Kfor, Unmik ili Euleks niko nije dobio preko 50 odsto, što pokazuje nepoverenje prema institucijama koje su zadužene za bezbednost - izjavio je Petronić.

Na pitanje da li misle da nakon 31. oktobra može da dođe do oružanih sukoba čak 68 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, dok je 32 odsto građana odgovorilo sa "ne“.

VUČIĆ: Predstoje teška vremena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će država biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji, koji su pokazali da ne žele da slušaju ni Aljbina Kurtija, ni druge, već sebe i svoju savest i žele da se poštuju njihova prava.

- Teško vreme predstoji za naš narod, i bilo bi sumanuto da sada predviđam bilo šta. Bićemo uz Srbe na KiM, koji su pokazali da ne žele da slušaju ni Kurtija, ni druge, već sebe i svoju savest, žele da se poštuju njihova prava - rekao je on.

Vučić je ukazao da su na severu Kosova samo dva lica preregistrovala svoja vozila, a Priština je očekivala 7.000.

 

 

 

 

Ostavite komentar