Vesti > Politika

Politikolog Stojanović o NOVOJ VLADI: Nije ni proevropska, a ni proruska

Predsednik je izabrao Vesića, Martinovića i Momirovića samo, kako je rekao, da bi nervirao opozicionu i tviter javnost

Izvor: K1info

24/10/2022 > 16:23

podeli vest:

Politikolog Stojanović o NOVOJ VLADI: Nije ni proevropska, a ni proruska
Foto: Medija centar


Nova Vlada neće biti ni proevropska, ni proruska, smatra politikolog Boban Stojanović i dodaje da mu se čini da je predsednik Aleksandar Vučić pokušao da izbegne imena koja bi direktno ukazivala na to.

Stojanović za Tanjug kaže da mu je nakon što su objavljena imena novih ministara najvažniji utisak ostavilo to što više nisu ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, kao i imenovanje bivšeg direktora BIA Bratislava Gašića za ministra unutrašnjih poslova.

- Mislim da to negde s obzirom na sve afere u koju je upleten, nekakvu njegovu pređašnju istoriju, a i činjenice da dolazi iz BIA, ne bi trebalo da raduje građane - kaže Stojanović.

Dodaje da su ostala imena manje-više očekivana, dok možda predstavlja iznenađenje to što nema ni Zorane Mihajlović.

Stojanović kritikuje i prebacivanje ministara iz ministarstava koja nemaju nikakve veze jedno s drugim i u tom smislu navodi primere ministra Nikole Selakovića koji je nekada bio ministar pravde i spoljnih poslova, a sada je za rad i zapošljavanje, zatim Tomislava Momirovića koji je iz ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu prešao u ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu.

- Darija Kisić se iz Ministarstva za rad i zapošljavanje, prebacila na brigu o porodici. Ne vidim smisao u tome, kao ni što ti pojedinci prihvataju takve uloge kada ništa u životu nisu uradili što ima veze sa tim - dodaje Stojanović.

Zanimljiva su mu imena, za koja smatra da ih je predsednik izabrao samo, kako kaže, kako bi nervirao opozicionu i tviter javnost - a to su Goran Vesić, Aleksandar Martinović i to što je Tomislav Momirović zadržan.

- Zanimljivo mi je što nema Gordane Čomić koja je tome služila u prošloj vladi. Dajem prostor novim imenima da u određenom periodu pokažu da li su vredni tog mesta poput Tanje Miščević, Jelene Begović, ministra za turizam i omladinu koji je nov u nacionalnoj politici - navodi Stojanović.

Kako kaže, Tanja Miščević je bila i šef pregovaračkog tima, ima znanja i iskustva u toj oblasti, ali pitanje je koliko će zavisiti od nje.

- Bilo bi suludo da se na mesto ministra za evropske integracije dovede neko ko se nije time bavio i ko je protiv EU. Kada je reč o Tomislavu Žigmanovu, neću reći ni da je dobro, ni loše, čak verujem da možda može imati više pozitivnih stvari u ovom trenutku, nego negativnih - dodaje.

Stojanović smatra da Vlada kasni već u startu najmanje tri meseca koliko se čekalo na njeno formiranje i da su joj, kako kaže, "nabačeni tegovi na vrat iz kojih će se teško izvući".

Smatra da će prvenstveno služiti da zadrži rejting vladajuće stranke i navodi da je nekome zaista bilo stalo do energetike, onda bi se nova ministarka time bavila od avgusta, a ne stara da se bavi od avgusta do oktobra, praktično do grejne sezone.

 

Ostavite komentar